Već od davnih vremena, kad se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišten kao lijek. Nakon što vam otkrijemo što sve u sebi krije ovaj jednostavan i iznenađujući napitak više nećete moći bez njega:

Limun je odličan za čišćenje kože

Poznato je da vitamin C djeluje snažno u borbi protiv starenja i slobodnih radikala. Kako izvana tako iznutra limunov sok čisti kožu, neka vam prijeđe u naviku ujutro popiti vodu s limunom i s vremenom će vam koža zasjati.

Regulira pH vrijednost

Ravnoteža kiseline i lužine u tijelu iznimno je važna za naše zdravlje. Naše tijelo je neprestano u nastojanju da održi stalnu koncentraciju kiselosti u krvi na pH 7,4. Kada je ova ravnoteža poremećena, iz bilo kojeg razloga, javljaju se mnogi problemi, od umora do raznih bolesti. Limun je, uspoređujući ga s ostalim voćem po okusu najkiseliji, ali izaziva najveću alkalnu vrijednost krvi i tim smanjuje razinu kiselosti u tijelu.

Odličan izvor vitamina C i kalija

Kalij čini srce zdravim i mozak aktivnim. Snažni je saveznik u reguliranju krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastanka prehlade. Osim dragocjenih minerala, limun sadrži i vitamin C, jedan od najvažnijih tvari za jačanje imuniteta, a njegov nedostatak uzrokuje umor, anemiju, nervozu, tjeskobu i depresiju.

Pomaže kod mršavljenja

Jetra je organ koji filtrira sve što unosimo u tijelo. Unosom nezdrave prehrane i ostalih poroka, dodatno je opterećujemo i umanjujemo njezinu funkciju. Topla voda s limunom pomaže pročistiti jetru i stimulira njen rad što potiče gubitak masnog tkiva.

Osvježava dah

Osim što je limun odličan izvor minerala i vitamina izvrstan je za osobe s kroničnim zadahom iz usta. Svi sastojci limuna, ali prvenstveno vitamin C važan je u zaštiti zubnog mesa. Jedini nedostatak jest taj da limunska kiselina može uništiti caklinu stoga ne zaboravite oprati zube nakon što ste popili ovaj napitak.

Osigurava hidrataciju tijela

Voda čini preko 70 posto ljudskog tijela i dobra hidratacija organizma neophodna je za probavu, ispiranje toksina i izbacivanje otpada iz tijela te održavanje zdravlja kože. Nakon prospavane noći, tijelo je dehidrirano i potrebno je nadoknaditi tekućinu koja se izgubila znojenjem i disanjem. Šalica tople vode s limunom pomoći će da započnete dan osvježeni i hidratizirani.

Limunova kora je vrijedan izvor zdravlja

Ako je ikako moguće, potrudite se pronaći domaće, neprskane limune od provjerenog uzgajivača. Ako su limuni organski uzgojeni bez upotrebe pesticida i fungicida, svakako iskoristite koru nakon što ih iscijedite. U kori se nalaze vrijedni sastojci poput vitamina C, A, beta karotena, kalcija, magnezija i kalija. Naribajte i zamrznite koru, po potrebi je pospite preko salate, juhe, ribe, mesa ili je dodajte u topli čaj.

Svakog jutra prije nego što popijete ili pojedete išta drugo popijte čašu tople vode s pola iscijeđenog limunova soka i već nakon mjesec dana primijetit ćete pozitivno djelovanje na cijeli organizam!

Izvor: Biramzdravlje.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *