Postoje ona mjesta koja su luksuzna, gdje sve pršti od sjaja i glamura, zatim su tu ona old school elegantna gdje se ponekad osjetite pomalo neadekvatno, a tu su i oni relaksirajući egzotični enterijeri koji kao da vas zagrle i sa vrata poruče “sve će biti u redu”. A šta kada se sve to susretne u jednom prostoru?

Prava dizajn magija!

Jedno od takvih mjesta je vila na Siciiliji, Dimora delle Balze osvaja svakim svojim ćoškom, tu kao da ne postoji nepromišljeni detalj ili neki nepripadajući element, sve je u apsolutnoj harmoniji.

Procijenjeno je da imanje potiče iz 1800. godine, a prije renoviranja bilo je napušteno preko pola vijeka. Kuća je okružena sa skoro 25 hektara mediteranske vegetacije. Elena Lops je dobila ovo imanje na poklon za šezdeseti rođendan od svog muža, a restauraciji se posvetila sa dosta pažnje u pomoć pozvavši dizajnere Dragu Obradović i Stefano Guidottija.

Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude porodična vikendica, ali se Elena predomislila poslije trodnevne proslave rođendana, kad je uvidjela koliko su njeni prijatelji i porodica bili oduševljeni što mogu da borave na takvom mjestu, pa je odlučila da ova vila u mjestu Noto bude dostupna gostima iz cijelog svijeta.

Glavno dvorište je u obliku kvadrata i okruženo je apartmanima, a svaki od njih ima posebno dizajniranu terasu. Drugo dvorište je ušuškanije i služi kao zimska bašta, a ukrašeno je originalnom sicilijanskom Caltagirone keramikom. U trećem dijelu dvorišta sačuvani su i restaurirani originalni klasični stubovi.

Kuća je praktično bila ruševina kad su je Lopsovi kupili, a okolina je zarasla u korov. Teško je zamisliti kako je to izgledalo, kad je danas tu predivan bazen okružen ležaljkama i sofama, dok u pozadini rastu stabla limuna i jasmin. Bazen je djelo kompanije Piscine Castiglione, a prefinjeni namještaj nosi potpis brendova kao što su: Kettal, Vincent Sheppard, Paola Lenti i Dedar.

Iako je paleta boja u eksterijeru svedena, a rustičan stil prati originalnu arhitekturu, tu su vintage detalji koji daju utisak eklektičnosti, kao i marokanske lanterne, veliki jastuci u jarkim bojama i sukulenti.

Što se enterijera tiče, svih 14 smještajnih jedinica su dizajnirane kao posebne cjeline i svaka nosi ime velikih umjetnika sa Sicilije i njihovih najznačajnijih dijela. Između ostalog u enterijeru je korišten vintage namještaj, ali i komadi koje je Draga Obradović posebno dizajnirala za ovo mjesto. Svoj rad ona je opisala kao “odu prirodi, ruševinama i drevnom sjaju”, a pri uklapanju elemenata je bila inspirisana svojevrsnim miksom stilova i kultura, od Vizantije do modernog doba. Obradovićeva i Guidotti putovali su u Maroko odakle su poručili ručno rađene cementne pločice u paleti nježnih nijansi plave, sive i zelene boje.

I glavna kuća je uređena u sličnom stilu, a tu su i posebno dizajnirani namještaj brenda Caravane, uz marokansku keramiku i ručno oslikane portugalske tacne na zidovima. Zadržani su originalni gipsani radovi, drvena vrata, kao i freske koje su restaurirane i sada žive novi život.

Rekonstrukcija je trajala pune dvije godine uz razmišljanje o svakom, pa i najmanjem detalju, ali koliko se to uloženo vrijeme i pažnja isplatila! Ova kuća predstavlja pravi ugostiteljski biser i zaista sa pravom može da se upiše na one liste iz mašte “nekada obavezno otići”.

IZVOR: BURO247.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *