Kako zamišljate idealan odmor? Možda negdje daleko? Ležite u prugastim ležaljkama, ležerno zavaljeni gledate u horizont gdje se negdje u daljini spajaju more i nebo? Pa guc vina, okret na lijevo, pa možda i da se osvježite na vanjskom tušu desno od kaktusa? Ne znamo za vas, ali mi baš tako! Može i još neka lounge muzika u pozadini, može i neko zabavan kao društvo, ali telefone nismo ponijeli. Reklo bi se da postoji mnoštvo takvih mjesta budući da hoteli i kuće za odmor niču bez prestanka i to je istina, ali s vremena na vrijeme pojavi se neki smještaj koji učini da vam se dlačice na vratu naježe, oči se rašire i srce jače zakuca. Mi smo pronašli svog favorita. Radi se o kući za odmor Okulus na otoku Madeira.


Ova kuća iz sna nalazi se u marini Funchal i to na uzvisini, tako da se iz nje pruža pogled na Atlantski ocean i stari dio grada. Postoje stepenice koje vode direktno do plaže, ali tu je i otvoreni infinity bazen. Kuća je podijeljena na četiri apartmana i izdaje se u cijelosti, za maksimalno osmero gostiju.


Vlasnici su željeli da svi njihovi gosti ovdje stvore posebna sjećanja koja će ih ponovo vraćati na to mjesto. Kako bi sve bilo još interesantnije većina namještaja izrađena je u lokalnim radionicama na Madeiri, a boje su pozajmljene iz okoline i u sobama su zastupljene iste zagasite nijanse kakve odlikuju otok. Kuća je nalik utvrdi i jedan dio je polukružnog oblika, upravo je tu smješten dnevni boravak, trpezarija i kuhinja. Blistava svjetlost stiže kroz šest velikih prozora, a dizajn je u boho stilu, s egzotičnim i klasičnim utjecajima. Na primjer, uz namještaj od svijetlog drveta i trske uklopljen je tirkizni De Gournay panel. U kuhinji postoji custom made otok od mramora spreman za sve gastro entuzijaste, a kao kontrast tu su barske stolice inspirirane Marokom, dok su na zidovima vintage Murano lampe koje daju mističnu svjetlost.


U trpezariji je dugačak sto kao stvoren za obroke bez kraja, a vlasnici nude i opciju dolaska kuhara koji će sve pripremiti za goste. Iznad stola više dva velika lustera koji su inspirirani ribarskim mrežama kakve koriste ribari na plaži tik ispod kuće. Naravno, tu su i savremeni elementi kao što su Zara Home vaze, HK Living dekorativni predmeti i Marshall zvučnici, ali je u sveopćem mix&match stilu postignut balans, koji djeluje inspirativno i arty. Pruge su motiv koji se provlači svuda, od ulaznih vrata, preko podova od mramora, sve do taburea i uzglavlja kreveta. Budući da je klima na Madeiri takva da su i zime blage, ovo mjesto je savršeno i za lagano uklizavanje u topliju polovinu godine. Bez sumnje, dovoljno je inspirativno za smišljanje novih planova, a sunce i ocean će dati dovoljno energije i da ih sprovedete u djelo. Zapisano na listu „obavezno otići“ i to velikim slovima.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *