Iako je pad vrijednosti lire donio probleme za turske vlasti, ekonomska situacija s druge strane dobro je došla stranim državljanima koji su je iskoristili za masovnu kupovinu nekretnina u Turskoj.

Prema pisanju Reutersa, prodaja kuća stranim državljanima u Turskoj u novembru je porasla za 50 posto. Za sve je, naravno, “kriv” pad lire, što je stranim državljanima omogućilo i lakšu kupovinu nekretnina.

“Ljudi koji vide kupovinu nekretnina kao sredstvo odbrane od inflacije bili su ključni za nagli rast prodaje u novembru. Niže kamatne stope na kredite također su imale utjecaj”, rekla je generalna direktorica za procjenu nekretnina Makbule Yonel Maya.

S druge strane, predsjedavajući udruženja investitora Altan Etmas rekao je da su devizni prilivi zbog prodaje kuća u novembru iznosili oko 8,5 milijardi dolara, što je premašilo i brojne prognoze.

“Možemo dostići 10 milijardi dolara do kraja godine. Najveću podršku u novom ekonomskom programu u narednom periodu pružit će prodaja nekretnina strancima”, rekao je Atmas.

Prema zvaničnim podacima, u novembru su stranim državljanima prodane 7.363 kuće, što predstavlja i najveći broj još od 2013. godine. Najveći broj stranaca koji su kupili kuće u Turskoj vodi porijeklo iz Irana, a slijede ih Iračani i Rusi.

“Najpopularnije mjesto kada je riječ o prodaji kuća bio je Istanbul s 2.922 objekta. Nakon toga najveći broj stambenih objekata koji je prodan stranim državljanima bilježe Antalija i Ankara”, navodi se.

IZVOR: KLIX.ba

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *