Kako bi riješila problem turističke prenapučenosti, Venecija uvodi plaćanje naknade za posjećivanje grada te time postaje prvi grad na svijetu koji naplaćuje ulaz u grad!

Venecija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija koju je u 2019. godini posjetilo oko čak 20 miliona turista. Ovaj „grad na vodi“ predstavlja posebno romantično mjesto s pravom talijanskom estetikom gdje gondole mirno prolaze ispod mostova, tradicionalne kičaste maske pozdravljaju vas na svakom uglu, a u doručku uživate plutajući na vodi. Baš zvuči kao neki Disneyland, zar ne? E pa sada će Venecija još više postati poput zabavnog parka s novim pravilom: turistima će se naplaćivati ulaz u grad. Ta je odluka donesena jer je Venecija, kao grad otok koji tone, postala pretrpana turistima što čini ovaj grad izrazito neodrživim i prijeti mu potpuni potop. Ovom odlukom se može kontrolisati broj i kretanje velikog broja ljudi u kritičnim dijelovima grada i time Venecija postaje prvi grad na svijetu koji naplaćuje ulaz.

Vijest o promjeni gradskih zakona o turizmu kako bi se riješio problem prenapučenosti objavljena je prvog jula, a venecijanski savjetnik za turizam Simone Venturini nazvao je ovu naknadu „veliko revolucijom“. Na press konferenciji, političar je rekao: „Venecija je živi grad, i to mora ostati“, otkrivši da se nadaju smanjenju velikog broja posjetitelja i rješavanju problema s prekomjernim turizmom. Posjetitelji će morati platiti do 10 eura za ulazak u grad, a ovaj novi zakon dolazi na snagu 16. janura 2023. godine.

KAKO ĆE FUNKCIONISATI PLAĆANJE?

Ako planirate posjetiti Veneciju iduće godine, ovo su stvari koje morate znati u vezi plaćanja ulaza. Cijene ulaznica kretat će se između 3 i 10 eura, ovisno o broju posjetitelja. Puna pristojba će se naplaćivati tokom gradskih razdoblja, odnosno tijekom ljetnih praznika, festivala, regata i tijekom Uskrsa. Ova nova mjera neće uključivati ograničenje broja posjetitelja. Ova odrednica će posebno ciljati na turiste koji su došli na sam jedan dan, budući da se smatra da oni daju najmanji ekonomski doprinos gradu. Postojat će kazne od 50 do 300 eura za one koji budu kršili pravila o ulaznicama. Venecija, uz nekolicinu drugih turističkih odredišta, već ima svojevrsnu turističku pristojbu kroz troškovne naknade kratkoročnog smještaja. Pa tako gosti koji odsjedaju u Veneciji i već plaćaju turističku pristojbu putem noćenja u smještaju, neće morati dodatno plaćati ulazak u grad. Ostale osobe koje neće morati plaćati ulaznicu su djeca mlađa od šest godina, invalidi, stanovnici grada, oni koji dolaze u Veneciju radi zdravstvenih razloga ili rad posjeta rodbini, kao i oni koji dolaze u grad na sportsko ili kulturno događanje.

Naknada će se naplaćivati onima koji posjećuju povijesno središte Venecije kao i otoke Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, Sant’Andrea, La Certosa, San Servolo, San Clemente i Poveglia. Posjetitelji će morati rezervirati ulaznicu prije dolaska, a online platforma i sustav za rezervaciju karata bit će predstavljeni ove jeseni.

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *