Britansko-kineska dizajnerica tekstila Elaine Yan Ling Ng nalazi se na poziciji direktora inovacija švicarske kompanije i zajedničkim naporima uspjeli su otkriti kako da odbačene ljuske kokošjih jaja iskoriste za proizvodnju materijala nalik na terrazzo. Ono što mnogi ne znaju o ljuskama jest da su one veoma čvrste i da su otporne na UV zračenje, iako ih najčešće percipiramo kao nešto lomljivo i vrlo fragilno.


Sve se izrađuje ručno na Filipinima, a u izradi se koriste ljuske iz lokalnih pekara. Ljuske se najprije čiste, a zatim se lome na komadiće različitih veličina, sve dok ne postanu čestice od prosječno 3 milimetara dužine. Tada se dodaju prirodni pigmenti, prije nego što će se sve napokon spojiti u jedinstven materijal.


Inovativni materijal se zove Carrelé i proizvode ga u obliku kvadrata, pravokutnika i trokuta i dostupne su u 4 različite nijanse. Te pločice mogu se koristiti za oblaganje zidova, uključujući i one zone koje se mogu namočiti kao što su to kupatila ili kuhinje. U planu je razvijanje i posebnih podnih pločica, a najbolje od svega je to što se ove pločice mogu reciklirati. Pa ako se za deset godina ili dvadeset odlučite na potpuno renoviranje, to možete napraviti bez ikakve grižnje savjesti.

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.