Iako naravno da krivci za globalno zagrijavanje i zagađenje planete Zemlje jesu gigantske kompanije, cjelokupan sistem proizvodnje i neetičko i neregularno iskorištavanje resursa, veliki doprinos pozitivnoj promijeni dolazi iz svakog domaćinstva i od svakog pojedinca ponaosob. Svakako da nekoliko savjesnih pojedinaca ne može da spasi planetu od štete koju joj nanose naftne industrije, ali, i to ali je zaista veliko promjene u individualnom pristupu i načinu života mogu i te kako da doprinesu, ako ne poboljšanju situacije, onda sigurno sprječavanju pogoršavanja i daljeg ubijanja planete. I zato, hajde da razmotrimo šta je ono što sigurno! svako od nas može da radi i to na dnevnom nivou.

Kese, etikete

Vazda teška polemika oko plastičnih kesa. Prvo smo se ozbiljno mučili da ih izbacimo ili barem smanjimo u svakodnevnoj upotrebi da bi onda brže bolje postali naši novi stari “prijatelji” tokom pandemije. Kakvi god da su ih sumnjivi razlozi po sistemu “imamo veće brige od plastičnih kesa” vratili u svakodnevice činjenica jeste da je njihova priroda još uvijek ista, i da još uvijek jednoj jedinoj plastičnoj kesi treba nekoliko decenija da se razloži. Svi imamo barem 10 cekera promotivnih, nađenih, kupljenih koji se razvlače negdje po kući zar ne? E pa, vrijeme je da počnemo da ih zaista i koristimo. Jasno je da je osnovni problem to što nismo naviknuti i da ih vjerovatno zaboravljate pa je mnogo jednostavnije uzeti ove jednokratne, ali i tu postoji super trik. Stavite po jedan ceker u torbe koje najčešće nosite i imaćete uvijek kad zatreba. Uostalom, treba razmišljati i o tome da prema prilično novoj UK studiji, da bi se nadomjestile sirovine koje su potrebne za proizvodnju jednog jedinog cekera potrebno je da ga koristite preko 130 puta. Tako da da, počnite odmah.

Voda

Kao prvo, ukoliko je voda u gradu u kome živite prošla testove i dokazano je zdrava za konzumaciju, nema ni najmanjeg razloga da kupujete flaširanu i time pospješujete proizvodnju budućeg plastičnog otpada, jer ozbiljno, znate li koliko je to flaša na mjesečnom nivou? I sjećamo se zar ne da je za jednu jedinu neregularno bačenu potrebno 450 godina da se razloži u prirodi? Ako baš ne možete da se sasvim odviknete navike kupovine flaša vode, onda probajte sa kupovinom većih boca i punjenjem starih flaša odatle ili još bolje korištenjem jedne jedine svoje bočice za vodu. Em izgledaju dobro, em ste hidrirani stalno, em dajete svima do znanja da razmišljate o planeti Zemlji i da bi mogli da slijede vaš primjer. Trodupli pogodak. O vodi treba razmišljati i dok se tuširamo. Svi volimo i poštujemo i uživamo u kupkama i potrošenih 80 litara vode za jedno kupanje, ali je to ozbiljan minus u koji dovodimo planetu. Tako da umjesto kupki tuširanje, i to ono sa tajmerom. Dvije, tri pjesme na Spotify-u su dobar trik za procjenu koliko bi razumno tuširanje moglo da traje. I da, gašenje vode obavezno dok perete zube!

Hrana

Okej, svi znamo da bi za najodrživiji način života bilo idealno postati vegeterijanac, ili još bolje vegan, ali isto tako znamo da to nije baš svima realna opcija. Ipak, ukoliko želite ili morate da nastavite sa mesnim obrocima u jelovniku, magična riječ u ovom slučaju je kvalitet ne kvantitet. Umjesto kupovine u velikim lancima, u koje se sa raznih strana svijeta uvoze namirnice životinjskog porijekla, i to životinja koje su gajene u vjerovatno jezivim uslovima, okrenite se lokalnim pijacama i farmerima. To će vam dati sigurnost da je sva hrana uzgajana lokalno, etički i da je u konačnom zbiru zdravija. Tako da: pijace, porodični biznisi i domaće radnosti. Za one iz kategorije “lijenji” postoje sajtovi i Instagram profili stranica koji dostavljaju povrće i voće iz lokalnih vrtova. Ipak, uvijek preporučujemo laganu šetnju do pijace i šarenilo uživo.

Prevoz

Nije vam auto neophodan baš svaki dan do posla, zar ne? Nekada je zdravo i ispješačiti malo (ukoliko ste u prilici) a bicikl je vazda poznato najbolje prevozno sredstvo koje se može uposliti. Nije štetno po okolinu, super je za održavanje kondicije i dobre noge. Ipak, ukoliko to stvarno nije vaš cup of tea, i vidite sebe jedino u automobilu za do posla i od njega, probajte bare carpool da uvedete u praksu. Em ćete podijeliti gorivo sa kolegama, em imati društvo, em smanjiti emisiju štetnih gasova barem duplo, a možda i više.

Pravilo tri R: Reduce, reuse, recycle

Sveto trojstvo eco-friendly načina života koji su u neraskidivoj međuzavisnosti. Kada je “reduce” u pitanju, treba prije svega imati na umu sve prozivode koje koristimo. Super je razdvajati i selektovati otpad ali je daleko bolje razmišljati korak unaprijed i stvarati manje smeća. “Reuse” je primjenljiv na apsolutno sva polja od toga da je veoma preporučljivo da umjesto opsednutnosti novim kolekcijama i utrkivanjem sa već brzom modnom industrijom, zapravo se više posvetite pronalaženju svog omiljenog vintage shopa u gradu. Nema bacanja, samo ponovo korištenje. Ista stvar je i sa beauty departmanom. Naravno da je većina prozivoda za njegu nezamjenjljiva i da ćete odlaziti i dalje u svoje omiljene parfumerije i apoteke, ali isto tako svi znaju i da je najbolji body scrub od zrna kafe. Štedite pare, čuvate planetu i koža vam miriše sjajno!

Da biste shvatili ozbiljnost situacije, možda nije loše da uradite test o ugljeničnom otisku koji proizvodite. Izračunajte koja je vaša stopa, i postavite ciljeve da biste ga smanjili jer za uobičajen život većine ljudi potrebno je da imamo kapacitete 3 do 4 planete Zemlje da bi mogla da se obnovi, a kako imamo samo jednu vrijeme je da počnemo tako i da se ponašamo.

Niko ne očekuje da postanemo ekološki i klimatski stručnjaci, ali da bismo malo bolje razumjeli šta se događa neophodno nam je adekvatno oruđe i “razgovor” sa nekim ko zna. Izdvojili smo najbolje knjige i dokumentarce koji vam mogu pomoći u ovoj misiji.

KNJIGE

FILMOVI

IZVOR: BURO247.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *