VIRGIL ABLOH, dizajner, osnivač modnog brenda Off-White i kreativni direktor modne kuće Louis Vuitton, preminuo je u 42. godini.

Vijest je objavljena na njegovom Instagram profilu. Abloh je bolovao od rijetkog, agresivnog oblika raka, a s bolešću se borio od 2019. godine. Iste godine je i uzeo pauzu od mode prema preporuci liječnika te otkazao nekoliko nastupa te jeseni. Slavni dizajner bio je otac dvoje djece koju je dobio sa suprugom Shannon. 

“Iza njega ostaju supruga Shannon Abloh, njegova djeca Lowe Abloh i Grey Abloh, sestra Edwina Abloh, roditelji Nee i Eunice Abloh i mnogi dragi prijatelji i kolege. Više od dvije godine Virgil se hrabro borio protiv rijetkog, agresivnog oblika raka, angiosarkoma srca. Njegov je izbor nakon dijagnoze 2019. bio boriti se u privatnosti, podvrgavao se mnogim napornim tretmanima, dok je u isto vrijeme vodio nekoliko važnih institucija koje se bave modom, umjetnošću i kulturom.

Kroz sve to, njegova radna etika, beskonačna radoznalost i optimizam nikada nisu jenjavali. Virgila je vodila njegova posvećenost svojem zanatu i njegova misija bila je da otvori vrata drugima i stvori put za veću jednakost u umjetnosti i dizajnu. Često je znao reći da je sve ono što radi posvećeno 17-godišnjoj verziji njega samog. Iskreno je vjerovao u moć umjetnosti da inspirira buduće generacije”, stoji u objavi.

Inače, njegova prva modna revija za Louis Vuitton je bila 2018. na Paris Fashion Weeku, a tada su mu se pridružili mnogi iz svijeta glazbe, kao što su Kid Cudi, Dev Hynes, Playboi Carti i Steve Lacy. Prvi put je primijećen kao kreativni direktor Kanyea Westa, da bi nakon toga počeo raditi za Off-White i Louis Vuitton. 

IZVOR: Index.hr 

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *