Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko vijesti na hrpi kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Barbados će imati temeljni dohodak za sve građane i građanke?

Čini se da Vlada Barbadosa pokreće akciju koja će njihovim građanima i građankama osigurati univerzalni temeljni dohodak, koji bi mogao biti u obliku svojevrsne “dividende građana”.

Avinash Persaud, posebni izaslanik premijera Barbadosa za investicijske i financijske usluge, u nedavnoj objavi na Facebooku, naznačio je da bi se univerzalni temeljni dohodak zaista mogao obistiniti. Predložio je da se “dividenda građana može kombinirati s godišnjim obrnutim poreznim kreditom kako bi se formirala neka vrsta univerzalnog temeljnog dohotka”. To bi značilo da će dio ostvarenog prihoda na razini države biti “vraćen” svima starijima od 18 godina.

Ministrica Barbadosa Mia Mottley, bivši igrač kriketa Garfield Sobers, predsjednica Barbadosa, dama Sandra Mason, Rihanna i princ Charles, princ od Walesa stoje tijekom predsjedničke inauguracijske ceremonije na Heroes Squareu 30. studenog 2021. u Bridgetownu, Barbados, (Foto: Toby Melville – Pool/Getty Images)

“S vremenom bi dividende i povratni porezni kredit mogli poslužiti kao temelj univerzalnog temeljnog dohotka i stvoriti veći osjećaj pripadnosti svim našim ljudima. Pozdravljamo druge praktične, učinkovite ideje o tome kako brže postići ovaj cilj”, izjavili su iz vladini savjetnici.

Za one koji ne znaju, univerzalni temeljni dohodak definira se kao državni program u kojem svaki odrasli građanin redovito prima određeni iznos novca. Ciljevi osnovnog sustava dohotka su ublažiti siromaštvo i podići kvalitetu života građana.

Osim temeljnoga dohotka, Barbados je vratio i besplatno obrazovanje za sve, a ova bi odluka, u kojem god da se vidu održala, mogla biti primjer drugim državama.

Vlada preispituje sve beneficije temeljnog dohotka kako bi se uvjerila da su relevantne za građane, da će javnost prepoznati da je riječ o sustavu socijalne sigurnosti, koja nije “obećana” samo onima koji su tradicionalno zaposleni.”

Ovo je zaista jedan od praktičnih načina na koji bi zemlja u razvoju mogla brzo doći do univerzalnog temeljnog dohotka, no uvijek se treba pričekati praksa od teorije, sudeći prema iskustvu.

Minimalna dob za brak žena postaje 21 godina u Indiji

Pročitate li i i vi nekad pozitivnu vijest s gorkim okusom u ustima jer vam se čini da je trebala biti pozitivna barem 20 godina prije i danas biti standard? Pa, evo, nama se to dogodilo danas kad smo pročitali ovu.

Premijer Narendra Modi je još tijekom svog prošlogodišnjeg govora povodom Dana neovisnosti u Indiji spomenuo prijedlog podizanja minimalne dobi za brak za žene s 18 na 21 godinu.

Taj isti prijedlog odobrila je vlada Sindikata u srijedu, godinu dana nakon, a premijer je objasnio da je “vlada stalno zabrinuta za zdravlje kćeri i sestara. Da bi se kćeri spasile od pothranjenosti, potrebno je da se udaju u pravim godinama”, rekao je premijer. Trenutno je minimalna dob za brak za muškarce 21 godinu, dok je za žene bila 18 godina.

Vlada također razmatra izmjene Zakona o zabrani dječjih brakova, Zakona o posebnom braku i Zakona o hinduističkim brakovima kako bi ovaj plan provela u djelo.

Očekivano, kasnije sklapanje brakova ima pozitivan financijski, društveni i zdravstveni utjecaj na obitelji, društvo i djecu, navodi se. Dozvolit će mladim ženama da studiraju i budu neovisne, a dobit će i bolje prilike za zapošljavanje.

Vozačice iz Saudijske Arabije će se prvi put takmičiti na reliju Dakar 2022. godine

Saudijske vozačice ući će u povijest sljedećeg mjeseca kada će se natjecati u jednoj od najpoznatijih svjetskih utrka rally automobila.

Dania Akeel i Mashael Al-Obeidan bit će prve dvije Saudijke koje će sudjelovati na rallyju Dakar nakon što je Saudijska automobilska i motociklistička federacija dodijelila dozvole potrebne za sudjelovanje Saudijki na natjecanju.

Dvanaestodnevna utrka trebala bi započeti 1. siječnja u saudijskom gradu Jeddah. Vozači i vozačice će prijeći rutu kroz pustinje i planine Saudijske Arabije, prelazeći do 600 kilometara dnevno.

Onima kojima je ovo čudno, podsjetnik da je Saudijska Arabija ženama po prvi put dodijelila pravo da voze tek 2018. godine. Pokret Žene za vožnju pokušao su se izboriti za ženino pravo na sjedenje za volanom još 1990. godine, kada su se vozile po javnim cestama grada Rijada. Bile su uhićene i oduzete su im putovnice, a otad do 2018. godine, slične kampanje pojavile su se diljem Saudijske Arabije. Zbog načina na koji im se to branilo i kažnjavalo, reklo bi se da je pravo čudo da danas mogu reći i da sudjeluju u natjecanjima. Vjerojatno ne bez diskriminacije, doduše.

Foto: Sean Gallup/Getty Images News via Getty Images

PRENESENO: Grazia.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *