Dok se čuje zvuk tapkanja prstiju po tastaturi, navodno nešto radimo. Bilo da stvarno radimo – pišemo, crtamo, popunjavamo tabele ____ (dopišite svoju glavnu aktivnostu na poslu) – ili da lupkanjem zapravo prikrivamo činjenicu da ne radimo ništa ili bar ne ono što bi trebalo. I to je sasvim normalno. U prozoru od osam sati krštenog radnog vremena, prema podacima Biroa za statistiku rada, produktivni smo čitava 3. Slovima: tri. T r i. Da budemo precizniji: 2 sata i 53 minuta. Šta onda radimo ostalih pet?


Krajem 18. vijeka, radni dani od 10-16 sati bili su potpuno normalni jer su fabrike “morale“ da rade 24/7. Kada je postalo jasno da su tako dugi radni dani brutalni i neodrživi, lideri i aktiviste su počeli da se zalažu za kraće smjene, a 1817. godine osvanuo je čuveni slogan: “Osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati odmora.” Ovaj koncept nije zaživeo sve do 1914. godine, kada je Ford Motor kompanija zaprepastila sve smanjivši vrijeme rada zaposlenima na osam sati, dok je istovremeno udvostručila plate. Rezultat? Povećana produktivnost.

I možda ne moramo da se prebacimo sa osam na tri sata rada, ali čak i da pređemo na pet ili šest i to bi napravilo ooogromnu razliku – ljudi bi bili odmorniji, fokusiraniji i sigurno produktivniji. Ipak, može nastati i kontra efekat, budući da zaposleni mogu osjetiti pritisak da u vrlo kratkom vremenskom roku obave veliki dio obaveza. Osim toga, vladajuća hustle kultura poziva na neprestan rad, nemanje odmora, grabljenje i nezaustavljivo jurcanje ka ciljevima, a odmor poistovećuje sa ljenošću.

Korona je ipak još jednom iznijela na vidjelo 9-5 laž i pokazala da je itekako moguće raditi u drugačijim uslovima, da se uspjeh može postići i radom od kuće, da zurenje u ekran osam sati dnevno pet puta nedeljno ne znači dobro obavljen posao. Sve ovo znamo, ali iznova zaboravljamo – ponovo smo u kancelarijama, lupkajući u tastature sa mislima negdje drugdje. Tješi činjenica da su se mnoge zemlje prijavile za učešće u pilot projektima u kojima će tokom šest mjeseci njihovi zaposleni raditi dan manje nedjeljno uz zadržavanje istih plata. Možda je naša sljedeća?

IZVOR:BURO247.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.