U samom centru Sarajeva, na raskrsnici novog i prošlog stoljeća novi život će udahnuti historijska adresa Alipašina 9.  Riječ je o kompletnom restauriranju i renoviranju objekta iz 1947. godine i pretvaranju istoga u luksuzne stambene i poslovne jedinice sa velikim akcentom na historijski ambijent u kojem se nalazi, čuvajući njen duh i svaku godinu historije. 

Prava historija koju oživljavamo nalazi se u Sarajevu, živopisnom glavnom gradu koje je mjesto s bogatom kulturom i kolonijalnim nasljeđem što se posebno preslikava na arhitekturu i dizajn njezinih građevina. 

Dizajn građevina u ovome gradu utemeljen je na duboko ukorijenjenim kulturnim i historijskim događajima. Savremena arhitektura sastoji se od tradicionalnih elemenata. 

Alipašina 9 odiše mirom kojem toliko težimo i mjesto je opuštanja duha i tijela, te nastoji poštivati historijske vrijednosti kombinirajući ih sa savremenim detaljima. 

Objekat A9 smješten je u okolini izraženi ambijentalnih vrijednosti. A9 prelazi između dva doba: izraženo je odnosom stroge, mirne fasade i savremenog, nesputanog enterijera. Fasada tradicionalnim materijalima i formom iskazuje poštovanje i duh naslijeđenog doba, jugoslavensko doba u kojem je građena, opeka, beton, bež boja; dok su u enterijeru ostvarene dinamične i nepokolebljive potrebe savremenog čovjeka, hrabro materijalizovane lakim i čvrstim materijalima, čelikom, staklom.

Tek uz dvojaku komponentu tradicionalnog i savremenog, objekat ostvaruje puni potencijal, pulsira i oživljava ambijent u kojem se nalazi. Zgrada ima setam etaža, tri etaže sa poslovnim prostorima i četiri stambene etaže koje se mogu iskoristiti i za biznis apartmane. Poslovni prostori smješteni su u prizemlju, prvom spratu te u suterenu. Svi materijali korišteni za projekat ”Alipašina Devet” vrhunske su kvalitete i renomiranih proizvođača.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *