Zapravo riječ je više o maloj zgradi, možda pomalo i muzeju savremene arhitekture, zaista ova građevina može ponijeti više titula. Bez sumnje ona plijeni pažnju i poziva na proučavanje i obavezno pitanje: „o čemu se ovdje uopšte radi“? Upravo je to bila i ideja arhitekata Eduarda Valdes i Alexandera Landsberga, koji stoje iza biroa Terreo Studio, željeli su da kod slučajnih prolaznika probude radoznalost i pomalo ih zbune. I apsolutno su uspjeli u tome!


Svako ko prođe pored njihove građevine u Tulumu koju odlikuju lukovi može da potvrdi to. „Ideja je zapravo bila da kreiramo svojevrsnu modernu ruševinu“, dodaju. Željeli su da istovremeno dobiju asocijaciju na historijsko i savremeno i začudo to im je pošlo za rukom. Fasadu odlikuju brojni lukovi, kao i stepenice, a u zgradi ukupno postoji osam stanova različite kvadrature, na posljednjem je smješten penthaus sa velikom terasom i otvorenim bazenom.


Fasada je izrađena od lokalnog bijelog kamena koji u sebi ima sitne fosilizovane školjke, zbog čega je radni naziv ovog projekta bio „Fosil“. Ta težnja lokalnom vidljiva je i unutrašnjosti, gdje su zidovi i podovi izrađeni od posebne vrste betona, koja sadrži i smolu drveta chukum koje se može pronaći u Meksiku, radi se o tradicionalnom građevinskom materijalu koji je nasljeđen još od Maja. Također, drvo iz okoline korišteno je za izradu drvenarije u kuhinjama i kupatilima.


Budući stanari su mahom povjerili povjerenje Terreo studiju i kada je enterijer u pitanju, stan na posljednjem spratu kupio je muzičar iz Los Anđelesa i dvojcu su prepustili slobodu da ga ispune po svom osjećaju. Oni su većinu namještaja dizajnirali posebno za taj prostor, jer se pri kreiranju enterijera vode time da proporcije uvijek zavise od dimenzija svakog posebnog stana. U ovom slučaju odlučili su se za miks modernog luksuza i tradicionalnog meksičkog dizajna. Kao rezultat tu je minimalistički, ali udoban prostor. Dominiraju prirodni materijali i svijetle boje, jer oni prije svega rade na vajbu, odnosno na kreiranju određene atmosfere koja odgovara tom mjestu.

Ono što je najbolje jeste da vlasnicima nekretnina pomažu da preko Airbnb-a izdaju svoje stanove kad u njima ne borave. Da, i sami možete odsjesti na ovom genijalnom mjestu!

IZVOR: Buro247.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.