Stvorite zadivljujući prostor čija bi fotografija osvojila najviše simpatija na instagramu.

Želite naučiti kako obložiti zid? Zidne lamperije su nedavno postale veliki hit prilikom uređivanja stana, a korisnici Instagrama dijele svoje transformacije zidnih obloga po cijelom domu, posebno u hodniku, spavaćoj sobi, dnevnoj sobi i kupatilu.

Uradi sam (DIY) zidne obloge preplavile su i domove ljudi i sadržaje na društvenim mrežama, jer je rečenica ‘uradi sam zidne obloge’ zabilježila porast pretraživanja od preko 250 posto, prema podacima iz Google Trends-a.

Zidne obloge mogu biti u nekoliko različitih oblika, tako da je zaista važno da istražite i odaberete stil za koji mislite da će najbolje odgovarati vašem domu. Na primjer, lajsne uključuju grandiozne dizajne iz perioda, pero i utor, tradicionalni shaker stil, rešetku u Jacobean stilu ili dado stil. Ali nemojte “bježati” ako to nikada ranije niste radili: uz malo znanja, možete napraviti dekorativne zidne panele jednostavno i brzo, uz odlične rezultate.

Zidne lamperije dodaju karakter, šarm i osobnost nekretnini. Bilo da ste inspirisani da postavite neke zidne ploče za kupatilo ili neke elegantne zidne ploče za spavaću sobu, slijedite naš vodič o tome kako obložiti zid pomoću MDF drveta.

  1. Paniranje

Paneliranje zidova je uzbudljiv DIY zadatak, ali prije nego što počnete, važno je prvo isplanirati i pripremiti zid. Počnite tako što ćete imati jasnu ideju o tome kako će izgledati vaši zidovi od panela i napravite skicu na papiru. Na taj način ćete ostati na pravom putu i znati koliko panela vam je potrebno da završite svoj projekat. Ako vam ponestane inspiracije ili ste zapeli sa idejama, Instagram je nepresušan izvor uspjelih i neuspjelih projekata. Koristite hashtagove #wallpanelling i #wallpanellingideas da vidite šta su drugi radili. Preporučujemo da ne žurite sa postavljanjem panela. Ako ne možete odmah da odlučite koji stil želite, ostavite projekat na čekanju.

  1. Izmjerite zid

Kada obložite zid, morate izmjeriti koliko komada MDF drveta vam je potrebno Nakon toga, vrijeme je da izmjerite zidove. Ovo je jedan od najzahtjevnijih dijelova paneliranja, pa odvojite malo više vremena za ovaj korak i budite što precizniji. U nastavku upotrijebite metar da odredite punu širinu i visinu zida koji se odlučite obložiti. Definišite koliko panela želite. Neki preferiraju oblaganje samo pola zida, dok drugi vole izgled punog panela. Ne zaboravite uzeti u obzir gornje i osnovne ploče (okvir), kao i vertikalne i horizontalne.

“Dva puta mjeri, a jednom reži”. 

  1. Izrežite panel

Sada je vrijeme da izrežete panele, što ovisi o veličini vašeg zida ili o tome koliko želite panela.

Koristeći pilu i vaser vagu pod uglom od 90 stepeni, pažljivo izrežite panele koji će biti horizontalno postavljeni. Ponovite ovaj postupak za sve vertikalne ploče, a zatim lagano izbrusite krajeve dok ne budu glatki.

  1. Izbrusite i zagladite zidove

Zatim, vrijeme je za brušenje i zaglađivanje zidova. Možete koristiti brusni papir ili električnu brusilicu. Pripremite svoje zidove prije postavljanja panela brušenjem i zaglađivanjem. Ovo uklanja sve kvržice ili izbočine koje bi inače mogle proći kroz njih.

  1. Postavite panele na zidove

Počnite dodavanjem okvira. Prvo s osnovnim pločama, a zatim s gornjim. Postavite panel na označeni zid i koristite vaser vagu kako biste osigurali da je ploča ravna. Nanesite jako ljepilo na stražnju stranu i nanesite na zid – obavezno čvrsto pritisnite i ostavite da se osuši.

Nastavite sa dodavanjem prvo vertikalnih panela, a zatim horizontalnih panela.

  1. Popunite sve praznine

Nakon što ste nanijeli ploče na zidove, pređite preko njih sa zaptivačem za dekoraciju kako biste popunili sve neugledne praznine, pukotine ili rupe. Možda ćete morati popuniti neke strane, ovisno o tome da li su se pojavile praznine (ne brinite jer ovo možete prekriti bojom). Nakon što je svaka praznina popunjena, izbrusite kako biste upotpunili izgled.

  1. Obojite svoj zidni panel

Sada je vrijeme za zabavni dio! Prije farbanja, uvjerite se da su ljepilo, masa za dekoraciju i punilo (ako se koristi) potpuno suhi i stegnuti. Da biste postigli savršeni izgled odlučite se za nijanse tamnoplave, zelene ili ružičaste boje koje kradu instagram scenu. Pogledajte neke od naših omiljenih lookova za inspiraciju u nastavku…

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.