Vila Jaspis i Vila Nefrit su luksuzne vikendice smještene usred džungle na Kostarici te nude potpuni bijeg od svakodnevice!

Prošle sedmice su krenule prave zimske hladnoće, a vikend nas je čak počastio i snijegom. Mnogi su se zaputili na dugoočekivano skijanje. No, mnogi od nas žele pobjeći od hladne zime u neke toplije krajeve. Zamišljamo se u nekom tropskom kraju blizu mora su jedini zvukovi oko nas oni iz prirode. Zato su nas ostavile bez daha luksuzne vikendice na Kostarici koje nude sve ovo za čime žudimo.

VIKENDICE SKRIVENE U DŽUNGLI

Smještene u blizini grada Uvita, vikendice su utočište pronašle na strmom brežuljku usred džungle i udaljene su samo 12 metara jedna od druge. Ova luksuzna skrovišta djelo su arhitektonskog studija Formafatal koji je dvije vikednice napravio strukturno identičnima, ali različitih paleta boja.

Villa Jaspis ima svijetle pješčane nijanse dok u Villi Nefrit prevladavaju zemljani crveni tonovi. „Koncept boja interijera odgovara energijama koje su bile opažene na lokaciji vila prije njihive izgradnje“, kaže osnivačica arhitektonskog studija Dagmar Stepanova.

Smješten unutar bujne, zelene vegetacije, eksterijer vikendica izrađen je od gline i ekspanzivnih staklenih ploča, omogućujući posjetiteljima da se u potpunosti povežu i stope s okolnim krajolikom džungle. Svi perimetralni nosivi zidovi su napravljeni od glinene zemlje koja je iskopana kako bi se napravio prostor za konstrukciju. Ovaj materijalni proces poznat je pod nazivom „nabijena zemlja“ i stvara sirov izgled te nadopunjuje beton i čelik koji su korišteni za ostatak vile. “Odabrala sam što izdržljivije materijale s obzirom na kostarikansku klimu i visoku vlažnost”, rekla je Stepanova. Linije vikednica su čiste i materijali su jednostavni pa se čini kao da se ova skrovišta jedva nalaze tamo.

Vikendice su otvorenog plana, odnosno vrata su u potpunosti izbačena. Klizne ploče nude privatnost tuš kabini i WC-u, dok se stakleni prozori bez okvira otvaraju prema terasi. Namještaj i rasvjeta je ručno odabrana u skladu s paletom boja koja prevladava u pojedinim vikendicama.

IZVOR: Buro247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *