Od ukupnog broja bitcoina koji bi ikada mogli da dođu u opticaj, 90 posto njih je već iskopano, prema podacima kripto trackera Blockchain.com.

Rudarstvo bitcoina počelo je 3. januara 2009. sa 50 bitcoina, a do 11. decembra 2021. godine, ukupno “iskopanih” kovanica bilo je 18,89 miliona, što je 89,9 posto od ograničene i unaprijed definisane ponude od 21 milion u Bitcoin protokolu.

Međutim, iako je 90 posto iskopano u skoro 13 godina, za preostalih 10 posto vjerovatno će biti potrebno još 119 godina, prema više izvještaja i projekcija. To je zbog prepolovljenja bitcoina.

“Do procjena da će se do 2140. godine izrudariti sav bitcoin se došlo uzimajući u obzir prosječno vrijeme potrebno za verifikaciju i kreiranje blokova, koje bi trebalo biti 10 minuta. Dakle, svakih 10 minuta, određeni broj bitcoina se uvodi u zalihu, ali je ta zaliha dizajnirana da se smanji za 50 posto svake četiri godine (poznato kao prepolovljenje Bitcoina). Ono što trenutno pokreće ekonomiju iza BTC-a je ograničenje ponude, što ga čini oskudnim”, rekao je Darshan Bathija, izvršni direktor i suosnivač Vaulda za Financial Express Online.

Jednom kada su svi bitcoini iskopani, osnovna ekonomija će se sigurno promijeniti. Ono na šta se rudari tada mogu osloniti je naknada za transakciju.

“Ovaj ekosistem se još uvijek razvija, tako da bi njegov temeljni narativ mogao doživjeti još jednu transformaciju od sada do trenutka kada se zadnji BTC iskopa”, dodao je Bathija.

Prema Blockchain.com, bitcoin nagrada se dijeli sa dva na svakih 210.000 blokova, ili otprilike na četiri godine. Vjeruje se da su neki od bitcoina u opticaju zauvijek izgubljeni ili nepotrošivi, zbog izgubljene lozinke, pogrešnih izlaznih adresa ili grešaka u izlaznim skriptama.

“Procjenjuje se da će bitcoin biti iskopan do početka 2140. godine, međutim, rudarenje BTC-a će ovisiti o potražnji za validacijom i želji rudara da se ova provjera izvrši. Budući da se nagrada za rudarenje BTC-a nastavlja polovljenje, osim ako cijena BTC-a ne raste, rudari neće biti dovoljno motivirani da izvrše provjeru valjanosti, što zauzvrat negativno utiče na potražnju”, rekao je za Financial Express Online Anshul Rustaggi, osnivač Totality Corp.

Rustaggi kaže i kako će u budućnosti biti više programera koji stvaraju ekosisteme na vrhu BTC-a jer ima veliku zajednicu i spremnost za usvajanje. Postoji mogućnost i da se vide neki NFT projekti razvijeni na BTC-u u bliskoj budućnosti. To bi, kaže, trebalo ubrzati potražnju za validacijom BTC-a.

Prema CoinMarketCap.com, bila bi samo 32 događaja polovljenja bitcoina i nakon 32. polovljenja, 21 milion bitcoina bi bio iskopan. Dakle, do sada su se dogodila tri polovljenja sa posljednjim u maju 2020. i sljedećim vjerovatno 2024. godine.

“Kada se sav BTC iskopa, cijena će nastaviti rasti. Istraživači kažu da može dostići 200 – 300 hiljada po dolaru”, rekao je za Financial Express Online Nitish Sharma, globalni izvršni direktor, TP Global FX.

Bitcoinom se trenutno trguje na 48.681 dolara, što je pad sa preko 68.000 dolara od 10. novembra 2021, prema podacima sa CoinMarketCap.com.

IZVOR: KLIX.ba

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *