Dubaiju se nalazi najviša građevina na svijetu (Burdž Kalifa) i najveći tržni centar na svijetu (Dubai Mall), a odskora, ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima i najdublji bazen na svijetu, koji je dizajniran tako da izgleda kao potopljen grad.

Nazvan Deep Dive Dubai, ovaj bazen dubok je čak 60 metara, što ga čini 15 metara dubljim od Deepspot bazena u Poljskoj i bazena Blue Abyss, koji tek treba da se izgradi u Velikoj Britaniji. Deep Dive Dubai sadrži oko 14 miliona litara vode, što je dovoljno da se napuni šest olimpijskih bazena. Po ovom kriterijumu on zaostaje za još neizgrađenim bazenom Blue Abyss, ali za razliku od njega, on nije namijenjen za ispitivanje podvodnih robota i treninge astronauta, već isključivo za ljubitelje ronjenja iz zemlje i svijeta, bilo da su oni već iskusni ronioci ili početnici.

Budući da se nalazi svega 15 minuta od centra Dubaija, u četvrti Nad Al Šeba, on će sigurno postati nova turistička atrakcija ovog grada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Posjetiocima će posebno biti interesantan njegov nesvakidašnji izgled, kakav se ne može vidjeti na drugim mjestima. Naime, Deep Dive Dubai bazen napravljen je tako da podsjeća na potopljen grad. Unutar njega mogu se vidjeti porušena zgrada obrasla rastinjem, fasade iscrtane grafitima, napušteni automobili i još mnogo drugih tematskih prostorija za znatiželjne ronioce željne avanture.

Nevjerovatno iskustvo ronjenja u ovakvom bazenu upotpunjeno je svjetlosnim i zvučnim efektima. Temperatura vode u bazenu je savršenih 30 stepeni, a on je inače pokriven sa 56 kamera, kako bi zaposleni u svakom trenutku mogli da prate kretanje ronioca i brzo reaguju ako nešto pođe po zlu. Deep Dive Dubai za sada prima goste samo na pozivnicu, pa je tako čast da roni u ovom bazenu imao popularni holivudski glumac Will Smith.

Izvor: New Atlas
Izvor fotografija: Deep Dive Dubai

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.