U duhu dodjele Oskara koja je bila historijska ali i incidentna, javlja se želja da pobjedničke naslove odgledamo ili obnovimo na velikom platnu, više kao dio tradicije, nego zbog (ne)slaganja sa smislom dodjela, nagradama i pobjednicima koji su ih odnijeli kući. Nije došlo samo do promjene načina na koji se poznati oblače za Crveni tepih, već i načina gledanja filmova, a ovi bioskopi govore u prilog tome. Sale su daleko od sivih redova i hladnih zidova. U ovim enterijerima se smjenjuju različiti stilovi i igre boja i oblika. Zadremati tokom filma u ovim bioskopima dobija drugu dimenziju, jer bismo najradije da nas niko ne budi i ostavi da u ovim prostorima boravimo i nakon projekcije. 

TEATRO VIVO, SÃO PAULO

Bioskop po definiciji podrazumijeva uranjanje u paralelne svjetove. Putovanje u druge stvarnosti kroz projekcije dodatno potpomaže enterijer Teatra Viva na čijem čelu stoji arhitekta Greg Bousquet koji je uradio sjajan posao pretvoriviši komercijalnu zgradu u prelijepi bioskop kroz boje, teksture i osvjetljenje. Svijet kroz ružičaste naočare ovdje doživljava svoj pun potencijal. 

PASSAGE CINEMA, BERLIN

Historijski njemački bioskop obnovio je studio za dizajn enterijera i arhitekturu, Batek Architekten, koji je udahnuo novi život u sto godina staru zgradu u Neuköllnu, gde se sada nalazi Passage. Neoklasični dizajn bioskopa karakterističan je po lučnim prozorima i prigušenoj paleti boja – skroz berlinski. 

BETA, HO CHI MINH CITY

Beta, vijetnamski bioskop sa 1000 sjedišta koji se nalazi u prizemlju tržnog centra u Ho Chi Minhu, oslanja se na smjelu arhitekturu i Art Deco stil. Namjera redizajna je bila da se novoj generaciji filmskih fanova u Vijetnamu vrati osjećaj glamuroznog iskustva odlaska u bioskop. Šareni kolaži i pastelne boje udišu radost u ovaj autentični prostor koji je mnogo više od tradicionalnog bioskopa.

METROGRAPH, NEW YORK

Ovaj njujorški bioskop sa luksuznim američkim restoranom i dva bara podsjeća na staro holivudsko utočište. Upravo studijski restorani iz zlatnog doba Holivuda su poslužili kao inspiracija, a prostor je dizajniran tako da bude mjesto tople dobrodošlice za filmske stvaraoce i obožavaoce. 

CATFORD MEWS, LONDON

Catford Mews je nekonvencionalni prostor koji se može pohvaliti ćudljivo-plavim bioskopom, kafićem, barom, kao i prostorima za rad i izložbe. Goli zidovi i izloženi ventilacioni sistemi unose nostalgičnu i industrial notu u prostor smješten ispod šape čuvene statue gigantske crne mačke koja se nalazi na vrhu Catford centra.

IZVOR: BURO247.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.