U pogledu dizajna enterijera, top trendovi za 2022. godinu uključuju povezivanje sa prirodom, praktično skladištenje, i stylish ideje za renoviranje spavaće sobe – u cilju unošenja svježe energije u svačiji dom. Naše spavaće sobe predstavljaju važan prostor našeg doma, pružajući nam utočište za odmor i relaksaciju. Ovi trendovi za 2022. neće samo učiniti da vam prostor izgleda lijepo, već će vam pomoći i da se osjećate lijepo. Ove godine je akcenat na opuštajućim prirodnim elementima, i izbacivanju predmeta koji utiču da se osjećamo opterećeno.  

Zidni paneli

Zidni paneli nastavljaju da budu popularni stylish elementi i ove godine, dodajući dubinu i teksturu spavaćim sobama. Ova vanvremenska karakteristika oplemenjuje svaku sobu. Umjesto tradicionalnog uzglavlja, paneli će izgledati sjajno iza kreveta, postajući sofisticirana fokusna tačka bilo da se odlučite za smjelu nijansu ili neutralan ton. Cijeloj prostoriji će pružiti familijarni osjećaj, dajući joj na karakteru. Sad je ujedno i trend uklopiti panele sa tapetama, kreirajući upečatljivi fokus na zid spavaće sobe.

Trend “nereda”

Možda se čini kao nešto suprotno od onoga što biste željeli, ali trend “nereda” postaje rafinirani maksimalizam. Više slika, jastuka, fotografija, knjiga na jednom mjestu – zašto da ne? Napunite prostor stvarima koje volite, koje za vas imaju značenje, a ovakav statement stil će dati karakter vašoj spavaćoj sobi. Kombinujte jake boje, teksture, materijale s kontrastnim elementima, koji će unijeti osjećaj izobilja u vaš dom. Ovakav pristup uveliko dominira u 2022. 

More zelenila

Biofilni dizajn se ogleda u povezivanju sa prirodom i unošenjem prirodnih elemenata u vaš dom, što je potražnju za ovim dizajnom na Pinterestu povećalo za čak 200%. Uz trend “nereda”, biofilni dizajn će dominirati ove godine, ali će se umjesto velike količine cvijeća bazirati na manjim biljkama u saksijama sa više slobodnog prostora za disanje. Pored kiseonika, biljke unose i zelene tonove koji su idealni za sve vrste prostorija, a svaki unos prirodnih elemenata ima pozitivni uticaj po naše mentalno zdravlje. 

Multifunkcionalni namještaj

Mnogi će i dalje raditi od kuće ove godine, pa multifunkcionalni namještaj i dalje važi za ključni element dizajna enterijera. Pored potrebe, uštedjećete i na novcu i prostoru. Bilo da uređujete spavaću, radnu ili ćošak sobe, važno je da odaberete namještaj koji je praktičan, ali i stylish. Na primjer, rasklopivi radni sto može služiti i kao toaletni, pa vaš rad do kraja dana može ostati “prikriven”, omogućujući vam da stvorite efikasan balans između posla i privatnog života bez iskušenja da skačete za radni sto neposredno prije spavanja.

Raskošni otomanski kreveti

Iako ne predstavljaju ništa novo, otomanski kreveti doživljavaju ponovnu popularnost 2022. godine. Sa skrivenim skladištenjem, ovakvi tipovi kreveta su sjajna opcija ako vam nedostaje prostora za odlaganje. Sve više ljudi želi ležaj koji odgovara njihovom individualnom ukusu, pa je i kreiran širok asortiman prilagodljivih kreveta. Najpopularnije boje za krevete trenutno su plava, ljubičasta i siva. 

Statement slike iznad kreveta

Recite zbogom skandinavskom minimalizmu koji je dominirao trendovima u dizajnu enterijera posljednjih godina, i pozdravite prijatne šablone, floralne elemente i raznovrsne teksture. Upečatljive slike iznad kreveta unose boju i karakter u spavaće sobe, čineći vaš krevet epicentrom prostorije. Ove smjele slike i table već dominiraju ovog proljeća, a mogu biti raznih veličina. Iznad kreveta možete okačiti samo jednu – ali veliku, ili više manjih. 

Što se tiče boja – plava, zelena, ljubičasta i braon će biti one koje će dominirati spavaćim sobama. One nesumnjivo oplemenjuju prostor, i idealne su za one koji žele da unosu promjenu, prvenstveno vedrinu i nešto nesvakidašnje u svoj životni prostor.

IZVOR: wannabemagazine.com

Dušan Veselinović 

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.