Kada prvi put pokrećete posao, normalno je da budete zabrinuti hoćete li uspjeti. U pokretanju vlastitog biznisa vam može pomoći nekoliko savjeta prikupljenih od onih koji su već prošli trnoviti put malog poduzetnika početnika. Budete li slijedili navedene savjete, proces pokretanje biznisa bit će lakši i manje stresan.

1) Radite svoj posao sa strašću

Ne morate voljeti baš sve što se dešava u vašem poslu, vjerojatno ni ne volite, ali morate to prihvatiti. Puno vremena i energije ćete posvetiti tome da pokrenete posao i izgradite uspješno poduzeće i zbog toga je jako važno da uistinu uživate u onome što radite, bez obzira je li riječ o izradi nakita ili računalnih igrica, financijskom savjetovanju ili proizvodnji strojnih dijelova.

Prije nego što se upustiti u bilo kakve druge radnje, odgovorite sebi na sljedeća tri pitanja:

Želite li dosita biti nezavisni, donositi sve odluke i biti odgovorni za njih?

Nekim ljudima više odgovara okruženje u kojem imaju manje odgovornosti u kojem mogu više pružiti kao zaposlenik. Šefovi donose odluke, a vi radite svoj posao i za to – nadamo se – redovno primate platu. Vaše odgovornosti i očekivanja koja od vas ima vaš nadređeni jasno su definirana.

Voditi vlastiti posao je sasvim druga priča. Vi ste kompanija, i njen uspjeh ili neuspjeh u potpunosti ovisi o vama. Nema nikoga da vam govori šta trebate učiniti, da donese odluku umjesto vas, a zarada ovisi o vašoj sposobnosti da privučete korisnika za vašu uslugu ili proizvod.

Jeste li spremni na težak rad i žrtvovanje kako biste pokrenuli biznis?

Svi iskusniji poduzetnici će vam potvrditi: u vlastitom biznisu ne radi se od osam do pet. Osobiti u početnoj fazi koja može trajati mjesecima pa i godinama. Vjerojatno ćete biti i direktor, i sekretarica, i čistačica, i računovođa, i dostavljač…. sve što je potrebno. To znači da ćete raditi do sitnih noćnih sati, i vikendom i tokom godišnjeg odmora. Ako se bavite maloprodajom, morat ćete svakog radnog dana otvoriti kupcima prostorije tokom redovnog radnog vremena.

Ako imate porodicu, ona mora biti spremna prihvatiti vaše poduzetničke obaveze. Najbolji način da to uredite je da ih uključite u posao. Možda vam suprug ili supruga može pomoći oko knjigovodstva ili marketinga? Ako su djeca dovoljno stara, mogla bi sudjelovati u poslu i s vremenom preuzeti biznis od vas.

Vjerujete li u sebe i imate li samodisciplinu potrebnu da izgradite uspješno poduzeće?

Malo je novih tvrtki uspjelo preko noći. Za uspjeh je potreban trud, strpljenje i ustrajnost. Neki poslovi mogu postati profitabilni u samo nekoliko mjeseci, u drugima trebaju godine kako biste izgradili bazu klijenata i postali uspješni.

Početni padovi i posrnuća su očekivani. Morate razmišljati kao pobjednik: zaboravite posljednji neuspjeh i krenite dalje uvjereni da ćete idući put uspjeti.

2) Pokrenite kompaniju dok ste još zaposleni.

Koliko dugo možete živjeti bez prihoda? Ne dugo. A moglo bi proteći dugo vremena dok vaša nova kompanija ne počne ostvarivati dobit. Biti zaposleni dok počinjete posao znači imati novac u džepu dok prolazite kroz postupak pokretanja.

S druge strane, ako ste nezaposleni i odlučite se na samozapošljavanje, možete dobiti potpore koje će vam u početnom razdoblju pokriti troškove doprinosa, najamnine, knjigovodstva, kupnje opreme…

3) Nemojte to činiti sami

Prilikom pokretanja vlastitog biznisa, pa i kasnije, potrebna vam je podrška. Član obitelji ili prijatelj s kojim se možete posavjetovati ili koji će vas poslušati je neprocjenjiva vrijednost. Još bolje je da pronađete mentora.

4) Klijente ili kupce pokušajte pridobiti i prije osnivanja kompanije

Nemojte čekati da službeno započnete svoje poslovanje kako biste ih kontaktirali potencijalne kupce. Počnite s njima razgovarati prije pokretanja posla, jer vaše poslovanje ne može preživjeti bez njih.

Umrežavajte se. Uspostavite i obnovite kontakte. Gradite vlastiti brend. Promovirajte, ako je potrebno poklanjajte vlastite proizvode i usluge kako biste uspostavili korisničku mrežu.

5) Napišite poslovni plan

Ako namjeravate pokrenuti posao, poslovni plan je obvezan. Poslovni plan će vam pomoći da izbjegnete nepotreban utrošak vremena i novca prilikom pokretanja posla. Osim toga, poslovni plan će vam pomoći da utvrdite je li vaša poslovna ideja održiva, utvrdit ćete poslovne i financijske ciljeve, koliko vam je novca potrebno za pokretanje posla i iz kojih izvora ćete ga pribaviti.

Poslovni plan će vam omogućiti da postavite neke kontrolne tačke preko koji ćete pratiti koliko ste uspješni u ostvarivanju postavljenih poslovnih i financijskih ciljeva. I na kraju, dobar poslovni plan može vam, uz malo sreće, pomoći u privlačenju investitora.

6) Provedite istraživanje

Neke istraživanja ćete provesti kako biste napisali poslovni plan. Ali to je tek prvi korak. Kada pokrenete tvrtku, morate – ako već niste – postati stručnjak za svoju industriju, proizvode i usluge. Pridružiti se industrijskim ili profesionalnim udrugama vezanim uz vaš posao je jako dobra ideja.

7) Potražite stručnu pomoć

Ako ste pokrenuli vlastiti posao, to ne znači da ste stručnjak za sve. Ako niste knjigovođa ili računovođa, angažirajte stručnjake. Ako niste pravnik, a morate napisati ugovor, angažirajte pravnika. Nema smisla da trošite svoje vrijeme na zadatke za koje niste kvalificirani, a pogreške bi va smogle skupo stajati.

A spomenuli smo već da za usluge knjigovodstva možete koristiti i potpore za samozapošljavanje. Naravno, ako ispunjavate uvjete da povučete takve potpore.

8) Utvrdite izvore financiranja

Razmotrite potencijalne izvore financiranja vašeg poduzetničkog pothvata. Koliko možete sami uložiti? Možete li prištedjeti vlastita sredstava pronalaženjem drugih izvora? Pristupite potencijalnim ulagačima i zajmodavcima. Utvrdite pričuvni financijski plan. Nemojte očekivati da ćete pokrenut posao i nakon toga ušetati u banku i dobiti kredit. Tradicionalni zajmodavci jako su oprezni s novim idejama i poduzetnicima početnicima.

Osim banki ipak postoje i neki drugi potencijalni izvori financiranja za poduzetnike početnike: fondovi rizičnog kapitala, crowdfunding, a pokreću se i neke burzovne platforme za male i srednje poduzetnike, no one su namijenjene za poduzetnike koji su već stasali i mogli bi izaći na burzu.

9) Budite profesionalni

Svojim pristupom, radom i načinom kako vodite posao morate svima pokazati da ste profesionalac i da vodite ozbiljan posao. To znači da morate imate profesionalne posjetnice, poslovni telefon i e-mail adresu. I morate se uvijek profesionalno i ljubazno ophoditi s ljudima.

10) Upoznajte se s pravnim i poreznim pravilima na vrijeme

Nered je puno teže i skuplje srediti nakon što je nastao. Prevencija, odnosno djelovanje unaprijed je lakše i jeftinije. Provjerite što sve trebate učiniti za registraciju kompanije. Kako oblik vlasništva (paušalni obrt, društvo s ograničenom odgovornošću, dioničko društvo, udruga..) koji ste odabrali utječe na buduće porezne obveze? Hoćete li poslovati s inozemstvom treba li vam međunarodni porezni broj? Trebate li se prijaviti u neki registar? Trebate li ući u sustav PDV-a? Hoćete li u sustavu PDV-a odabrati model „naplati pa plati“ ili ne? Hoćete li porez na dobit obračunavati po sustavu „naplati pa plati“?

Ovo su samo neka od pitanja vezanih uz pravnu i poreznu regulaciju poslovanja o kojima biste trebali voditi računa. Prije osnivanja kompanije provjerite i upoznajte se s pravnim i poreznim odgovornostima koje ćete imati kao njen vlasnik.

IZVOR: tockanai.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *