Ako vam se čini da ste u periodu nakon pomicanja sata na rubu živaca, poremeti vam se ritam spavanja, umorni ste preko dana, osjećate se slabo i pada vam imunitet – niste umislili i niste jedini. Razlog za ovo leži u tome što naš unutrašnji biološki sat kontroliše sve naše osnovne funkcije, uključujući tu i kada nam se spava, kada smo gladni, kada smo najproduktivniji. Poremetite ga za barem 60 minuta i može nastati problem.

Naš glavni biološki sat nalazi se u mozgu, tačnije u hipotalamusu, a naša tkiva i organi imaju zasebne tzv. periferne biološke satove koje hipotalamus sinkronizira. Kada se, dva puta godišnje, promijeni računanje vremena glavni sat i svi periferni satovi ispadaju iz ritma i potreban im je određeni period da se međusobno ponovo usklade. U suštini, naš cirkadijalni ritam ovisi o svjetlu koji ga diktira i glavni sat se svakog jutra ravna po njemu. Kada na silu i naglo promijenimo ritam (na primjer, vrijeme ustajanja) glavni sat mu se prilagođava odmah dok periferni satovi ostaju na “starom računanju vremena” i to je razlog zbog kojeg se ne osjećamo dobro. Tijelu može biti potrebno i do nekoliko sedmica da se ponovo uskladi, a ovisno o tome jeste li dnevni ili noćni tip, zimsko i ljetno računanje vremena mogu na vas drugačije utjecati. Logično, noćni tip se teže prilagođava proljetnom, a dnevni zimskom satu.

Ako se i dalje mučite da uhvatite ritam, donosimo vam pet savjeta koji će vam u tome pomoći (sve dok se zimsko i ljetno računanje vremena ne ukine i kod nas).

TRUDITE SE ODRŽAVATI PRAVILAN RITAM SPAVANJA PRIJE I NAKON PROMJENE

  • Posebno je važno da se svakog jutra budite u približno isto vrijeme zato što tijelo ovisno o tome luči kortizol, hormon koji nas razbuđuje i drži budnim. Kako dan teče, tako ćete postajati sve umorniji kako nivo kortizola bude opadao i kada dođe vrijeme za spavanje, ne biste trebali imati problema.

POLAKO SE PRIPREMAJTE NA PROMJENU SATNICE

  • Počnite otprilike tjedan dana prije same promjene: mijenjajte vrijeme kada idete na spavanje za 10 do 15 minuta kasnije ili ranije (ovisno o tome ide li sat unaprijed ili unazad) i svom tijelu ćete dati priliku da se polako prilagodi novom dnevnom rasporedu.

UŽIVAJTE U JUTARNJEM SUNCU

  • Upravo je ono faktor koji pomaže tijelu da usvoji novi cirkadijalni ritam i ubrzat će sinkronizaciju glavnog biološkog sata s perifernim satovima. Pored toga što će povoljno utjecati na nivo energije u toku dana, izlaganje suncu ujutro će vam pomoći i da lakše zaspite navečer.

IZBJEGAVAJTE IZLAGANJE IZVORIMA SVJETLA TOKOM VEČERI

  • U izvore svjetla spadaju – iako znamo da to ne želite slušati – i ekrani telefona, kompjutera i TV-a, praktično svih elektroničkih uređaja. Plavo svjetlo može imati utjecaj na odlaganje lučenja melatonina i da vas samim tim drži budnima. Pred spavanje se isključite, makar u ovom periodu prilagođavanja.

JEDITE REDOVNO

  • Raspored obroka također utječe na naš biološki sat. Istraživanja su pokazala da izlaganje svjetlu i pravilno raspoređeni obroci brže usklađuju glavni sat s onim perifernima i zato se pridržavajte svoje satnice i izbjegavajte jesti prekasno.

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.