Gallery Media imala je priliku razgovarati sa osnivačicom brenda Ni.nakit, Ninom Mučibabić, koja svojim unikatnim djelima oduševljava publiku na društvenim mrežama. Vjerujemo da će i Vas.

Kada je nastala tvoja ljubav prema nakitu?

Nakit sam počela da izrađujem pred kraj osnovne škole, bila sam mala djevojčica koja je kroz igru s plastelinom otkrila svoju strast. Izrađivanje nakita nije bila odluka nego plod moga igranja s plastelin tokom djetinjstva. Ti trenuci su za mene bili istinsko uzivanje pa sam kasnije prve prave primjerke nakita napravila od polimerne gline Fimo mase budući da je ona svojom teksturom podsjećala jako na plastelin a nakon oblikovana se pece u rerni nakon čega postaje cvrst predmet. Polimerna glina je moja prva ljubav kada je u pitanju materijal a kasnije, tokom srednjoškolskih dana sam otkrila materijal po imenu kristalna smola. Oduševila me činjenica da je to materijal koji je sličan staklu i da je proziran pa da će se sve što ubacim u kalup i prelijem kristalnom smolom lijepo vidjeti unutra.

Kreiraš unikatni nakit od kristalne smole sa začinima, cvijećem, grickalicama i čime još?

To je jedan divan materijal koji daje milion mogućnosti i super je što se u nakitu može pronaći skoro sve što poželite, npr. u Ni.nakitu se mogu naći limun, ruža, kokos, narandža, začini anis i vegeta, djetelina, gljive, lišajevi, mahovine, kamilica, lavanda, orah, kafa, maslačak, neven, kafa i mnogi drugi elementi.

Odakle je došla ideja da ovakve sastojke “zarobiš” u smoli?

Inspiriše me sve što vidim oko sebe pa odatle i ideje na najneobičnije elemente pokušam inkorporirati u primjerke nakita.

Kako se naziva tehnika koju koristiš te šta je sve potrebno za izradu?

Početak je takav da koristim suhe biljke koje imam već u svom herbarijumu ili idem u prirodu da pronadjem nešto što mi treba a nemam to trenutno. Nakon što, najčešće na planini, pronadjem biljke koje želim onda slijedi njihovo sušenje odredjeni period i u toku te faze već smišljam budući izgled nakita, skiciram ili zapišem te nakon što se biljka dovoljno osuši krećem sa miješanjem smole i očvrščivanja jako pažljivo i polako kako bih dobila homogenu smjesu koju potom ulijevam u kalupe raznih oblika. Zatim dodajem biljke na odnosu prethodnih ideja a često ih unutar kalupa aranžiram po prvi put onako kako mi se u datom momentu učinilo da bi bilo bolje od prethodne ideje tako da u ovome što radi ima dosta i spontanosti kakva je i sama priroda. Nakon što se kristalna smola nakon otprilike 24 sata osuši onda slijedi uklanjanje kalupa te poliranje primjeraka i dodavanje srebrenih elemenata. Koristim srebro 925 koje specijalno za Ni.nakit izrađuje radiona “Imamović” (Dućan nakita). Vodim računa o ergonomiji i bitno je da je svaki primjerak Ni.nakita udoban i da se lako može nositi u svakodnevnici. Naposljetku pakujem narudžbe u kutijice i kesice te ih isporučujem lično ili šaljem poštom.

Koji je tvoj najizazovniji projekat do sada i zašto?

Najizazovniji projekti su vezani za zahtjeve kupaca kada žele da se neka njima draga biljka sačuva unutar nekog komada nakita. Dešavalo se da dobijem ružice koje su bile dio vjenčanih buketa i koje potom trebam brižljivo osušiti i kasnije tretirati kristalnom smolom. To je izazovan proces jer moram biti jako pažljiva da ne pogriješim u nekoj od radnih etapa no sretna sam jer mi kupci ukazuju povjerenje upravo u takvim situacijama.

Da li već sada imaš neke planove za dalje?

Noviteti i planovi su ove zime vezani za novu kolekciju koja ce uskoro ugledati svjetlo dana a njeno ime je “Voćna magija”. Uvertira za novu kolekciju je vec napravljena budući da sam objavila prsten i ogrlicu sa limunom, prsten sa šumskim jagodama i naušnice sa egzotičnom pitajom (zmajevim voćem). Osim toga, u novim primjercima se ce naci banana, narandza, kivi, limeta i druge voćke a fotografije ce i ovaj put za Ni.nakit napraviti sjajni mladi fotograf Enver Karic.

Kako glasi tvoj savjet za sve one koji žele pokrenuti vlastiti mali biznis?

Smatram da je bitno biti uporan i hrabar, zatim učiti na vlastitim greškama, biti iskren prema sebi i ljudima oko sebe te svu svoju ljubav utkati u ono što se radi.

Razgovarala i pripremila: Berina Muhović

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *