Iako sjajan dizajn obično vezujemo uz velik budžet, to ne mora biti tako, baš kao što ni stanovi namijenjeni iznajmljivanju ne moraju da budu dosadni i monotoni. Dokaz je ovaj stan koji se nalazi u zgradi iz sedamdesetih i koji je poljski biro Mistovia transformisao bojama, teksturama i kreativonm upotrebom vintage namještaja. Maleni stan je namijenjen za kratkoročno iznajmljivanje preko Airbnb-a i nalazi se na 11. spratu nebodera u širem centru grada Katovice u Poljskoj.

Dizajneri su morali da odgovore na nekoliko izazova, to je svakako morao da bude enterijer koji je vizuelno privlačan kako bi što veći broj ljudi kliknuli na stan u ponudi. A sve to su morali da izvedu u okviru skromnog budžeta vlasnika. Kad su proučili konkurentne nekretnine arhitekte su došli do zaključka da dominiraju stanovi u svivim i neutralnim bojama i odlučili su se da naprave nešto maksimalno drugačije od toga. Kako se radi o stanu za kratkoročan smještaj odrekli su se većine zidova u ovom stanu od 35 kvadrata i tako vizuelno povećali prostor. Zone za odmaranje, spavanje, ručavanje i pripremu hrane umjesto zidovima odvojili su različitim materijalima i teksturama. Pokušali su da iskoriste što više originalnih elemenata, pa su tako betonski zidovi ostavljeni u izvornom obliku.

Iskoristili su i stari namještaj koji su reparirali i uglačali do visokog sjaja, kako bi sve izgledalo baš kao u vrijeme kada je izgrađen taj betonski blok. Nekadašnji fiokar iz dnevne sobe postao je ormarić u kuhinji, a stara komoda je iskorištena kao „ram“ za televizor. Možda i najefektniji element jeste zakrivljeni zid od staklenih cigli, on je tu kao omaž modernoj arhitekturi, dok istovremeno ne prekida dotok prirodnog svjetla. Također, ono što osvaja jesu terrazzo pločice koje pokrivaju pod u trpezariji i kuhinjici, dok su u kupatilu pločice istog uzorka, ali u drugoj boji.

Stan je vrlo pametno projektovan pa su sve prostorije za odlaganje skrivene što odaje utisak pročipćenosti. Na primjer, iza intenzivno plavih vrata je kupatilo, ostava i orman su skriveni iza ogledala, dok jarko crvena odvaja zonu za spavanje od ostatka prostora. Aposlutno sjajno, ako ikada nas put bude naveo u Katovice, ovo bi bio naš izbor za smještaj.

IZVOR: BURO247.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.