Otkrivamo vam najimpozantnije strukture na cijelom svijetu, koje su vremenom postale simboli gradova i zemalja u kojima se nalaze.

Istražujemo pet legendarnih struktura na svijetu i otkrivamo vam neke od najviših, najdužih ili najskupljih građevina koje postoje i dan-danas privlačeći turiste iz cijelog svijeta.

Koloseum (Rim)

Koloseum je najveći amfiteatar na svijetu koji može da primi 50.000 posjetilaca. Visok je 48 metara, a završen je 80 godine nove ere.

Car Tit Flavije Vespazijan je 80. godine, u čast otvaranja Koloseuma organizovao dvije naumahije, pomorske borbe.

Keopsova piramida u Gizi (Egipat)

Ova građevina je poznata i kao Velika piramida, a pretpostavlja se da je završena oko 2.560 godine p.n.e. Prvobitno je bila visoka 147 metara i važila je za najvišu građevinu na svijetu više od 3.800 godina. 

Približno 2.3 miliona kamenih blokova je iskorišteno kako bi se sagradila ova struktura teška 5.75 miliona tona.

Sidnejska opera (Sidnej)

Kada se arhitekta prijavio za konkurs za dizajniranje kuće opere, do tada nikad nije posjetio ovo mjesto, već je umjesto toga gledao pomorske karte luke. Sidnejska opera je završena 1943. godine, a njena dužina je 185 metara. Svake godine je osvetljava 15.500 sijalica. 

Tadž Mahal (Agra)

Kada je mogulski car Šah Džahan izgubio svoju omiljenu ženu dok je na svijet donosila njihovo 14. dijete, izgradio joj je ovaj nevjerovatan mauzolej visok 73 metra. Kako bi se danas Tadž Mahal zaštito od zagađenja, oko njega je definisano područje od 10.400 kvadratnih kilometara.

Kip slobode (Njujork)

Jedan od simbola SAD-a je visok 93 metra, a njegova izgradnja je završena 1886. godine. Francuska je ovaj kip poklonila Americi tačno 100 godina nakon američke Deklaracije nezavisnosti. Procenjuje se da Kip slobode pogodi 600 munja svake godine otkad je izgrađen.

IZVOR: nationalgeographic.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.