U blizini dvorca Schönbrunn smješten je najstariji zoološki vrt na svijetu naziva Tiergarten. Osnovan je 1752. godine, a historija mu seže sve do 1452. godine.

Otkrivena nova vrsta raka

U junu mjesecu, morski biolozi u bečkom zoološkom vrtu Schönbrunn otkrili su novu vrstu rakova u akvariju i filterskom sistemu terarija. Ovakvi poduhvati se obično odvijaju  tokom ekspedicija u neistraženim šumama ili na dnu okeana, no to za ove istinske ljubitelje životinjskog svijeta nije slučaj.

Svaki dio tijela prona​​đenog raka upoređen je sa 107 srodnih vrsta rakova i ustanovljene su upadljive razlike u broju, dužini i debljini čekinja, po čemu se moglo zaključiti da je u pitanju nova vrsta, koja je dobila naziv po mjestu pronalaska “Heteromysis schoenbrunnensis”.

Rakovi vjerovatno potiču iz Indo-Pacifika i dospjeli su u Beč slučajno prije 20 godina, skriveni u kamenu za uređivanje akvarijuma.

Historijski momenti

Danas sa više od 700 različitih životinjskih vrsta, ovaj dom se može pohvaliti događajima iz 1906. godine kada je okoćen prvi slon začet u zoološkom vrtu i 2007. godine kada je okoćena prva panda.

Na vrhu liste

Od početka rangiranja 2008. godine, ovaj zoološki vrt se nalazi na samom vrhu liste i ponosno nosi i opravdava svaku osvojenu titulu.

Ove godine je pri procjenjivanju uzeto u obzir 40 kriterija, među kojima uzgoj, njega, broj i raznolikost životinja, zaštita vrsta, zoopedagogija, broj posjetilaca, marketing i gastronomska ponuda.

Ova znamenitost odavno više nije samo omiljeno mjesto za odmor već i mjesto za uzgoj životinja, obrazovanje i razna istraživanja o životinjama.

“Želimo kod naših posjetitelja pobuditi zanimanje za životinjski svijet i njegovu zaštitu. Proteklih godina bilježili smo nekoliko uspjeha kao što je uzgoj koala, rođenje mladunčadi geparda i polarnih medvjeda, kao i otvorenje novog parka za bezrepe magote (vrsta majmuna)”, rekao je direktor Stephan Hering-Hagenbeck.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.