Francuski studio Bruno Gaudin Architects dovršio je 15-godišnji projekt obnove i otvaranja povijesnog dijela Nacionalne knjižare Francuske u ulici Rue de Richelieu. Nacionalna knjižara Francuske u Parizu smatra se nacionalnim blagom ove države pa je ova vijest dočekana s brojnim oduševljenjem.

Knjižara, koju je u kasnom 19. stoljeću dovršio arhitekt Henri Labrouste, smatra se remek-djelom stila Beaux Arts i sadrži ogromne čitaonice s osvijeljenim nebeskim svodom i ukovirenim vitkim čeličnim stupovima te dekorativnim lukovima. Još je od 1950-ih knjižnica podložna raznim obnovama i bila je uvelike zastarjela pa su njezine glavne zbirke preseljene u François-Mitterand knjižnicu.

Sada je nakon petnaest godina intenzivne renovacije Nacionalna knjižara ponovno u potpunosti otvorena javnosti, s novim javnim rutama i prostorima. Kako se ne bi bila skroz zatvorena, studio je podijelio obnovu u dvije faze: jedna je dovršena 2016. godine, a nedavno je dovršena druga faza pojekta. U drugoj fazi stvoren je potpuno novi ulaz i uređeno je dvorište duž ulice Vivienne, pretvarajući ono što su prethodno bila stražnja pročelja u novo, otvoreno pročelje.

Glavno stubište zamijenjeno je velikim spiralnim stubištem obloženim aluminijem, dok se u Ovalnoj sobi nalazi čitaonica koja je preuređena s novim policama i zrcalnim rasvjetnim elementima koji svojim zakrivljenim oblikom odražavaju more knjiga u okolini. Zbog svog povijesnog statusa, bogato ukrašena soba Labrouste na zapadu je bila predmet konvencionalnijeg projekta obnove koji je dovršio glavni arhitekt Povijesnih spomenika, jean-Francois Lagneau. Središnji prostor s knjigama studio Bruno Gaudin Architects odlučio je ogoliti  kako bi stvorio veliku čitaonicu povezanu čeličnim stubištem i šetnicama. Na prvome katu, istočni i zapadni dio spojeni su novom „galerijom stakla“, ostakljenim hodnikom sa staklenim podom koji pruža pogled preko krova i vodi do novog muzejskog prostora i odjela gdje se nalaze razne medalje, novčići i antikviteti.

IZVOR: Buro247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *