Izgradnja najtanjeg nebodera na svijetu koji se nalazi na Manhattanu je završena, tako da je spreman da primi svoje stanovnike.

Riječ je o neboderu pod nazivom Steinway Tower, čiji omjer visine i širine iznosi 24:1, a time je i zvanično najtanji neboder na svijetu.

S obzirom da je visok 435 metara, ovaj neboder je među najvišim na Zapadnoj hemisferi. Od njega su viši One World Center u New York Cityju (541 metar) te Central Park Tower (472 metra).

Steinway Tower sadrži 60 stanova koji se prostiru na 84 sprata tornja, a tu je i dodatna zgrada Steinway Hall.

Toranj je dizajnirala njujorška firma SHoP Architects, a izgradile su ga kompanije JDS Development, Property Markets Group i Spruce Capital Partnerst. Izgradnja je počela 2013. godine.

Super tanki neboderi, poznati kao “tornjevi olovke”, postali su popularni u Hong Kongu još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a od tada su ovaj tip gradnje slijedili i drugi veliki gradovi poput New Yorka.

Tripleks penthouse na vrhu nudi pogled na Central Park

Fasada tornja uključuje blokove terakote, materijala koji mijenja boju i teksturu pod različitim svjetlima iz različitih uglova.

Steinway Tower otvara vrata stanovnicima, a cijene se kreću od 7,75 miliona dolara za studio pa do 66 miliona dolara za penthouse, prenosi Klix.ba.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.