Izgradnja najtanjeg nebodera na svijetu koji se nalazi na Manhattanu je završena, tako da je spreman da primi svoje stanovnike.

Riječ je o neboderu pod nazivom Steinway Tower, čiji omjer visine i širine iznosi 24:1, a time je i zvanično najtanji neboder na svijetu.

S obzirom da je visok 435 metara, ovaj neboder je među najvišim na Zapadnoj hemisferi. Od njega su viši One World Center u New York Cityju (541 metar) te Central Park Tower (472 metra).

Steinway Tower sadrži 60 stanova koji se prostiru na 84 sprata tornja, a tu je i dodatna zgrada Steinway Hall.

Toranj je dizajnirala njujorška firma SHoP Architects, a izgradile su ga kompanije JDS Development, Property Markets Group i Spruce Capital Partnerst. Izgradnja je počela 2013. godine.

Super tanki neboderi, poznati kao “tornjevi olovke”, postali su popularni u Hong Kongu još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a od tada su ovaj tip gradnje slijedili i drugi veliki gradovi poput New Yorka.

Tripleks penthouse na vrhu nudi pogled na Central Park

Fasada tornja uključuje blokove terakote, materijala koji mijenja boju i teksturu pod različitim svjetlima iz različitih uglova.

Steinway Tower otvara vrata stanovnicima, a cijene se kreću od 7,75 miliona dolara za studio pa do 66 miliona dolara za penthouse, prenosi Klix.ba.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *