Elon Musk govori puno naizgled fantastičnih stvari. Na primjer: Čini se da milijarder vjeruje da će ljudi moći živjeti vječno, prebacujući svoj mozak u robote.

– Mislim da je to moguće – nedavno je za Insider rekao 50-godišnji Musk.

– Da, mogli bismo preuzeti stvari za koje vjerujemo da nas čine tako jedinstvenima. Naravno, ako više niste u svom tijelu, to će definitivno biti razlika, ali što se tiče očuvanja naših sjećanja, našeg karaktera, mislim da bismo to mogli učiniti – rekao je.

Prema Muskovom mišljenju, takva će tehnologija biti postupna evolucijom od današnjih oblika računalne memorije.

– Naša sjećanja su pohranjena u našim telefonima i računarima sa slikama i video zapisima. Računari i telefoni pojačavaju našu sposobnost komunikacije, omogućujući nam da radimo stvari koje bi se smatrale čarobnim… Već smo masovno pojačali naš ljudski mozak računalima – naglasio je.

Koncept produženja ljudskog života preuzimanjem svijesti u sintetička tijela već je desetljećima stalna okupacija naučne fantastike. Neki naučnici danas vjeruju da bi tehnologija “prebacivanja uma” mogla, zapravo, biti izvediva jednog dana – ali vremenski okvir je nejasan.

U eseju Wall Street Journala iz 2019., Michael S.A. Graziano, profesor na Univerzitetu Princeton, napisao je da bi učitavanje uma zahtijevalo dva dijela tehnologije: umjetni mozak i skeniranje nečijeg mozga koje bi moglo „tačno izmjeriti kako su neuroni međusobno povezani kako bi mogli kopirati taj obrazac u umjetnom mozgu”.

Stvaranje umjetnog mozga, primijetio je Graziano, bilo bi relativno jednostavno.

– Ali da bismo učitali ljudski mozak, vjerovatno želimo skener koji ne ubija subjekt, a trebao bi nam da skeniramo oko sto miliona puta više detalja. Ta tehnologija još ne postoji. Najviše optimistična predviđanja postavljaju učitavanje uma unutar nekoliko desetljeća, ali ne bih se iznenadio da su za to potrajala stoljeća – napisao je.

Jedna od Muskovih kompanija, Neuralink, radi na razvoju “sučelja mozga i mašina” koji bi – prema Muskovim vlastitim riječima – jednog dana mogao omogućiti ljudima da “pohranjuju vaša sjećanja kao rezervnu kopiju i obnove uspomene”. No, Musk je naglasio da su trenutni ciljevi njegove firme mnogo praktičniji.

– Neuralink kratkoročno se fokusir samo na rješavanje ozljeda mozga, ozljeda kralježnice i sličnih stvari – rekao je.

IZVOR: Biznisinfo.ba

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *