U tekstu koji slijedi donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta u vezi uređenja stanova male površine.

Ono što predstavlja problem većini jeste život u malom prostoru i kako smjestiti sve što nam je potrebno, a da u sebi krije dozu stilskog. Taj “koji kvadrat” slobodnog prostora, kako bismo ukomponovali “još samo ovo”, ponekad i kod onih više strpljivih izaziva stres. Prativši različita istraživanja i to posebno u periodu pandemije i rada od kuće, sve više žalbi bilo je upućeno baš na manjak prostora u kojem osoba može boraviti sama. Kako je svaki stan priča za sebe i naše potrebe individualne, pravo rješenje problema jest savjetovanje s arhitektima i dizajnerima koji će znati iz svakog kutka izvući maksimum. Uz to se svakako naoružajte strpljenjem.

No, evo dok smo u procesu traženja arhitekte ili dizajnera, javlja nam se onaj trenutak kada želimo to biti i sami i uključiti vlastite želje, iskustva i prijedloge u krajnji rezultat. Mi vas ohrabrujemo da to učinite i upravo ćemo vam pokazati kako.

Jednostavnost

Više je manje, pravilo koje se može primijeniti na sve, pa tako i na uređenje životnog prostora. Nemojte pretjerivati sa namještajem niti prostor zatrpavati prevelikim tepisima. Centralni dio prostorije najbolje je ostaviti slobodnim, kako biste stvorili prividno širi i otvoreniji prostor. Pazite sa ukrasima!

Boje

Šareno, iako ponekad znači slobodnost, u malim stanovima znači prividno još manji prostor. S obzirom da težite otvorenosti i osvijetljenosti, probajte kombinovati svijetle, blage tonove koji će što je više moguće biti ujednačeni.

Višenamjenski namještaj

Ukoliko možete sebi da priuštite kvalitetne komade namještaja koji mogu da se sklapaju i tako dobiju višestruku namjenu, ovo je idealno rješenje jer ćete učiniti vaš prostor funkcionalnijim.

Ogledala

Ogledala možete koristiti kao funkcionalne ukrasne elemente, jer daju prostoru širinu i više prirodne i vještačke svjetlosti.

Za kraj nekoliko fotografija funkcionalno i stilski uređenih stanova

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *