Po čemu su posebne kupaonice u hotelima, zbog čega odišu luksuzom i kako to prenijeti u svoj dom? Donosimo savjete dizajnerice interijera Katarine Kavain.

Osim spavaćih soba, raskošnih kreveta i posteljine u luksuznim hotelima pažnju će nam često privući i kupaonice. Ako želite taj ‘wow’ efekt postići i u vlastitom domu razmotrite ovih 5 ideja.

DOJAM ČISTOĆE

Luksuz nije samo glamur, sjaj i zlatni detalji. Luksuz odiše svježinom i čistoćom. Prva stvar kojom ćete definitivno postići efekt prozračnosti i čistoće su bijele površine. Sjetite se kada ste posljednji put bili u prostoriji s tamnim plohama i sanitarijama – je li prvo što ste pomislili bilo ‘wow, kako je ovo čisto’? Teško. Možda je lijepo, možda je glamurozno, ali ne ostavlja dojam čistoće i higijene. Stoga su kod uređenja kupaonica preporuka bijele sanitarije i svijetle radne podloge.

KERAMIKA I SANITARIJE

U današnje vrijeme mramorni uzorak i terazzo definitivno su jedni od popularnijih izbora. A osim njih, za luksuzni dojam možete koristiti i keramiku koja imitira prirodni kamen koja će savršeno pristajati uz kamenu radnu ploču.

Ono što bi se trebalo izbjegavati u kupaonicama je izrada radne plohe elemenata od materijala za izradu kuhinjske radne ploče. Iako je najpovoljniji izbor, nije dugoročno rješenje jer su takve ploče izrađene od iverala i u dugotrajnom kontaktu s vodom mogu se oštetiti.

Za izradu kupaonskih ormarića najbolje je koristiti materijale poput akrila i mediapana dok je radne ploče najbolje izraditi od kamena, kompakt ploča ili popularnog materijala pod nazivom Kerock. Također zahvalan materijal koji se može koristiti kao obloga za vratnice je staklo.

Zlatni detalji još uvijek su simbol luksuza pa tako sigurno nećete pogriješiti ako odaberete slavine i tuševe u zlatnoj ili brončanoj obradi.
Ali tu vrijedi ‘kakva cijena, takva i kvaliteta’ pa se ne preporučaju jeftini proizvodi – bolje je odabrati kromiranu varijantu srednjeg cjenovnog ranga umjesto jeftine ‘zlatne’ opcije.
Podžbukne slavine i tuš ruže odličan su izbor ako želite svojoj kupaonici udahnuti dozu otmjenosti.

TUŠEVI I STAKLENE STIJENKE

Klizni mehanizmi s mnogo plastičnih vodilica nisu nešto što će vas asocirati na luksuz, a i zadat će vam glavobolju kod čišćenja i održavanja jer ćete imati probleme s kamencem na mjestima koja je teško doseći. Bolji odabir su jednostavnija staklena vrata sa što manje vodilica i okvira.
‘Wow’ efekt definitivno možete postići odabirom oslikanog stakla na zidu u tušu. Motiv odabirete po želji, a ono na što je potrebno obratiti pozornost jest da staklo koje se oslikava bude kaljeno.

RASVJETA

Osim centralne rasvjete u kupaonici ćete postići atraktivan efekt i dobrim odabirom ambijentalne rasvjete.
Led trake možete postaviti uz rubne dijelove obloge ugradbenog vodokotlića, u otvore u zidovima ili po rubovima spuštenog stropa unutar cijelog prostora, a ne možete pogriješiti ni izborom ogledala s integriranom rasvjetom. Jedan detalj koji je uvijek pun pogodak – kako estetski pa tako i funkcionalno, jest viseća rasvjeta pored ogledala. Vodite računa da lampa ne bude prevelika te da je prilikom postavljanja spustite ispod razine očiju. U tom je slučaju dobro odabrati usmjereno svjetlo.

DETALJI

Obratite pozornost na odabir ručnika. Ono što je u hotelima posebno luksuzno su mekani bijeli 600 gramski ručnici koji su izrađeni od 100% pamuka prepoznatljivi po ‘double yarn’ tkanju.
Kupaonski tepisi mogu biti jako atraktivan detalj u prostoru pomoću kojega možete unijeti neku od omiljenih boja ili uzoraka.

Mali stolići ukrašeni mirisima za prostor sigurno će biti odlična dekoracija, a poslužit će za odlaganje ručnika ili ako ste sretnici pa imate prostora za kadu mogu vam poslužiti i za odlaganje knjige ili čaše vina.

Razne platnene košarice pomoći će vam da dobro organizirate makeup, gumice za kosu pa i sredstva za čišćenje. Pomoću njih će sve izgledati urednije, a ujedno ćete i na taj način unijeti malo topline u prostor.

Sobne biljke odličan su odabir za dekoriranje kupaonice. Kaktus, sukulenti, paprat, bambus, aloe vera i slične biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i dobro podnose vlagu bit će savršen stanovnik vaše police u kupaonici.

Kupaonica je najintimniji dio doma i nekada jedino mjesto u stanu u kojem možete biti sami i zato nemojte zanemariti njeno uređenje.

IZVOR: ELLE.hr

Piše: Katarina Kavain, dizajnerica interijera

Foto: Profimedia, Ivan Ivanišević, KK Design

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.