O nivou izloženosti (nepotrebnim) informacijama te stresu savremenog čovjeka suvišno je, ali i dalje neophodno govoriti. Da stvar bude još gora, provjerljivost tačnosti gomile podataka koja do naših umova stiže iz minute u minutu je prilično ograničena. Sve se više čini da trebamo iznova naučiti kako da konzumirano društvene mreže, jer nema sumnje da one sve češće konzumiraju nas.

U posljednjih nekoliko dana u pojačanoj mjeri, lažne vijesti vrve mrežama, a ljudi se iznova pecaju, uskaču u zaključke i (nadamo se nesvjesno) jedni druge povređuju. Umjesto da pomognemo, svako kako zna i može, uspjeli smo i jedan rat u 21. stoljeću staviti u krajnje nepotrebne kontekste i upirati prste jedni u druge i sadržaj koji se (ne) dijeli na mrežama. Jedni šuti, drugi se (ne) oglašavaju, treći sipaju paljbu po ovima ili onima, dok nevine duše iz minute u minutu stradaju.

Pozivamo vas da potražite organizacije kojima možete pomoći, ali da isto tako budete svjesni da je sasvim u redu i ako trenutno niste u stanju to učiniti. Niste dužni shareati viralne postove, komentarisati svaku situaciju koja nas zadesi, niste, dakle, dužni reagovati. Razgraničite vlastite oblasti odgovornosti i kontrole i čuvajte svoje mentalno zdravlje prije svega.

Ono što je za početak, posebno za ovako osjetljive teme važno jesu: izvori. Provjereni izvori. Rijeka lažnih vijesti pluta internetom i teško je iz mulja izvući istinu na površinu. Prvo pitanje na koje trebate sebi odgovoriti je: Znate li prepoznati lažne vijesti? Kada ispratite korake prepoznavanja istih, znat ćete i kako da na njih reagujete.

Ne zvuči utješno, ali rijetko koji izvor će prenijeti netaknutu istinu: gubici će biti umanjivani, pobjede će biti preuveličane, riječi suprotne strane će biti diskreditirane, prijevodi će biti izvedeni pogrešno… Nije lako snaći se i ostati pribran u ovakvim situacijama, ali minimum koji svi možemo učiniti jest da ne dolijevamo ulje na vatru. (P)ostanimo ljudi. Nemojmo bespotrebno ostavljati isprazne, negativne komentare. Jer, zaista, ako se nema ništa lijepo za reći, daleko je bolje šutjeti. Odsustvo virtualne reakcije ne umanjuje razinu realne brige.

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *