Općina Stari Grad objavila je javni poziv na uvid u Glavni projekat rekonstrukcije Trga oslobođenja Alija Izetbegović koji će biti izložen u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH dala je pozitivno mišljenje na projekat Trga oslobođenja Alija Izetbegović koji je Općina Stari Grad Sarajevo potom uputila na mišljenje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, rečeno je iz Općine Stari Grad.

Ministarstvo je zatražilo dopune projekta koje su se odnosile na tehnička pitanja i tehničke saglasnosti a Općina je ispunila sve zahtjeve ministarstva koje je nadležno za izdavanje odobrenja za rekonstrukciju Trga.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je potom naložilo Općini Stari Grad Sarajevo da objavi javni poziv za uvid u Glavni projekat prije izdavanja odobrenja za rekonstrukciju Trga oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu.

Shodno tome, Općina Stari Grad objavlila javni poziv na uvid u Glavni projekat koji će biti izložen u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja, ulica Hamdije Čemerlića 2, od 11 do 15 sati, u trajanju od 15 dana.

Na javni poziv mogu se javiti samo stranke u postupku, u skladu s članom 56. stav 4 i 5. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, rečeno je iz Općine.

Podsjetimo, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je ranije da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh. književnika, šahovskog platoa i drugo.

Iako je bilo najava o gradnji podzemne garaže, od nje se odustalo.

“Razmatrajući sve opcije i prijedloge koji su nam upućeni nakon najave izgradnje podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, odlučili smo se za ono rješenje koje će svima biti najprihvatljivije. Uz podršku naše pobratimske Općine Fatih iz Republike Turske, radit ćemo rekonstrukciju trga, uz zamjenu dotrajalih ploča. Imali smo u opciji dva projekta, jedan je uključivao podzemnu garažu, a drugi koji smo napravili još prije nekoliko godina uključivao je samo rekonstrukciju platoa”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Podsjetimo, gradnji garaže ispod Trga oslobođenja – Alija Izetbegović usprotivio se veći broj građana kao i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koja nije odobrila nacrt projekta za njenu gradnju.

PREUZETO: Biznisinfo.ba

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.