Dolazak jeseni znači i vraćanje domu, uživanju u jesenjim mirisima, bojama i ritualima koji doprinose osjećaju mira. Jesen može biti i pravo vrijeme za uređenje doma u eksploziji boja i raznim šik detaljima koji će oživjeti ambijent.

Odabir boja je jako važan, a pažljiva upotreba boja može ujediniti namještaj i završnu obradu kako bi se postigao prijatan rezultat. Važna uloga boje je i u definisanju atmosfere doma, a prikaz je i ličnosti onih koji žive u njemu.

Kako bi se postigao šik efekat i razvedrili kišni i tmurni dani, savjet je da se u uređenju jesenjih enterijera koriste intenzivne boje, poput crvene, klasične zlatne, boje avokada, bakarne, narandžaste. Zidovi mogu biti i u neutralnoj boji, a ambijent u tom slučaju ukrasite smjelijim bojama kroz dekoraciju, poput jastuka, tepiha, prekrivača. Popularni izbor je sve češće i akcentni zid u jarkoj boji, posebno u malim sobama.

Bogati neutralni tonovi i tonovi u boji drveta doprinose toplom osjećaju jeseni. Jesen, s druge strane, uz neutralne uključuje i žive boje, a spoj ovih nijansi često se može vidjeti i u prirodi. Primijenite tu logiku i na uređenje svog doma – neka namještaj bude u neutralnim nijansama, a dekoraciju birajte u smjelijim bojama. Uz pomenute boje iz jesenje palete, uključite i neku neočekivanu nijansu, poput plave ili ružičaste, koje će biti sjajan kontrast jesenjim bojama.

Jesenji šik možete postići i dekoracijom u skladu sa godišnjim dobom. Koristite različite materijale kako biste postigli slojevitost, a odlična dekoracija mogu biti jastučići, pleteni taburei, pampas trava, prekrivači raznih tekstura.

Dozu glamura jesenjim nijansama boja možete dati uključivanjem sjajnih metala, sjajnih završnih obrada i sofisticiranog stakla. Jesen obično karakterišu crvene i narandžaste nijanse, a kao neočekivani preokret možete uključiti boju patlidžana. Zasićena ljubičasta nijansa pružiće hladan kontrast toplim nijansama zaštitnog znaka jeseni, a stvoriće prijatnu atmosferu kada se upari sa crvenom ili zlatno žutom bojom.

Da biste kao rezultat dobili sobu inspirisanu sezonom, a ne prostor specifičan za sezonu, trudite se da uskladite živopisne tonove sa bojama, a zatim koristite svijetlije nijanse kao osnovu za kombinaciju boja vaše sobe.

Žuta je boja sreće i obuhvata radost sunca u tmurnim danima, dok crvena kao najintenzivnija boja podiže nivo energije u prostoriji, i zato bi trebalo da je bude u umjerenim količinama, tj. na manjim površinama.

IZVOR: www.bizlife.rs

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *