Period u kojem ne radite ništa i samo putujete i uživate u trenutku skoro da zvuči kao utopija, ili u najboljem slučaju kao nešto što sebi mogu dozvoliti samo jako mladi prije nego što krenu graditi ozbiljnu karijeru. Ipak, poslije pandemije i karantine lagano se mijenjaju prioriteti i percepcija svijeta, pa je sve više onih koji se pod geslom „jedan je život“ odjavljuju od svakodnevice prelazeći u nesiguran svijet gdje je svaki dan drugačiji. „Career Break“ je postao trend bilo da se radi o višemjesečnom odsustvu u dogovoru s kompanijomili o totalnom napuštanju svega na najmanje godinu dana.

PAUZA U KARIJERI MOŽE BITI NAČIN DA POMOGNETE SEBI I DA SE OSLOBODITE MENTALNOG, FIZIČKOG I MATERIJALNOG PRITISKA. U TOM „BESTEŽINSKOM STANJU“ LAKO JE UVIDJETI DA NAM NIJE ZAPRAVO POTREBNO MNOGO TOGA U ŽIVOTU.

Na neki način to je šansa da pritisnete gumb „reset“ za vlastiti život. Prekid s navikama i monotonijom može donijeti konačno razvedravanje i možete uvidjeti koji je vaš pravi poziv, ili možete shvatiti da vam se vaš život zapravo jako sviđa. Ono što je sjajno jest što tokom tog perioda možete biti sami sa sobom bez vanjskih pritisaka i rokova.

Pri ovakvim korjenitim promjenama planiranje je od ključne važnosti, ovo nije stvar koja trpi spontanost i neorganizaciju. Najprije se morate pozabaviti najvažnijim za ovu misiju – novcem. Iako na prvi pogled to može zvučati nedostižno prvo izračunajte troškove i minimum s kojim biste mogli živjeti, nekada stvari djeluju nemoguće dok ih ne stavite na papir. Zatim se bacite na istraživanje, postoji mnogo nomada koji su se otisnuli na takvo putovanje i njihova iskustva mogu biti dragocjene smjernice. Obavezno istražite sve na sajtovima kao što su Workaway, HelpX i WWOF. Također, postoje sajtovi na kojima se možete prijaviti za čuvanje ljubimaca ljudima dok su na odmoru što značajno može smanjiti troškove, provjerite TrustedHouseSitters za više informacija o tom konceptu.

ŽIVOT U DRUGOJ ZEMLJI I SUSRET S RAZLIČITIM KULTURAMA MOGU OD VAS NAPRAVITI KREATIVNIJU OSOBU. ČAK I DA SE PLANIRATE VRATITI NA STARI POSAO, MOGUĆE JE DA ĆETE PROMIJENITI NAČIN NA KOJI RAZMIŠLJATE I REAGUJETE NA STRESNE SITUACIJE.

Napravite okviran plan s početkom i krajem avanture, struktura je također bitna za ovakvu vrstu misije, prije svega da bi uvidjeli s koliko novca točno raspolažete i koji su troškovi koje morate pokriti kod kuće (iznajmljivanje vašeg stana je dobar način da osigurate mjesečna primanja dok ste na putu). Sljedeći korak je izbor zemalja koje želite posjetiti, obavezno se pozabavite birokracijom, vizama i informacijama koliko vam je dozvoljen boravak kao strancu (obično od 3 do 6 mjeseci). Budući da ste odrasli, avanture su sada ipak malo sigurnije, ali nemojte propustiti uplatiti putno osiguranje za cijeli period putovanja.

Ono što je jasno je da nikada nećete biti spremni, ova vrsta prepuštanja životu nosi rizik, ali ono što potencijalno možete dobiti višestruko može nadmašiti ono što ste uložili. Ako ne volite svoj posao, ili vam se ne sviđa vaše mjesto u životu zašto bi se brinuli za te stvari? U tom slučaju sve može krenuti samo na bolje, zar ne?

Svijet vas čeka!

Izvor:Buro247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *