Širom svijeta postoje dragulji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, željni i motivisani da brane boje domovine. Svjedoci smo koliko puta je naša zemlja okrenula leđa našoj dijaspori, ne samo u sportu! Ali stručni štab ženske košarkaške reprezentacije još jednom je odradio odličan skauting i još jedna mlada djevojka je dala prednost Bosni i Hercegovini u odnosu na svoju zemlju rođenja. Hanna Halilović (22) rođena je i odrasla u Švedskoj, ali sa ponosom ističe svoje porijeklo. Tata je iz Modriče, a mama iz Vlasenice. Hanna igra u Švedskoj prvoj ligi za Högsbo. Pored košarke, Hanna je na četvrtoj godini studija na Ekonomskom fakultetu u Gothenburgu.

  • Između Švedske i Bosne i Hercegovine odlučila si se za našu domovinu. Šta je prevagnulo? 

Stručni štab reprezentacije Bosne i Herecegovine je bio brži i konkretniji. Dobila sam poziv i zaista sam ga rado prihvatila. Zahvalna sam na prilici da treniram i igram sa igračicama na najvišem nivou. Iako je cijeli moj život vezan za Švedsku, imam jaku vezu sa Bosnom preko mojih roditelja i rodbine koja živi u Bosni. Sa ponosom ću da nosim dres reprezentacije!

  •  Imala si priliku da budeš u sastavu protiv Belgije, kakvi su utisci i kako si primljena u reprezentaciju? 

Na okupljanju u Sarajevu sam jako lijepo primljena od strane svih igračica i stručnog štaba. Za mene je veliko iskustvo da treniram sa timom i budem u sastavu na utakmici protiv Belgije kada smo imale veliku podršku publike u Sarajevu. To je utisak kojeg ću se zauvijek sjećati. 

  • Prema tvom mišljenju, koji je domet ove reprezentacije? Jesmo li spremni za velike rezultate?

Ja mislim da je naša reprezentacija već postigla historijski uspjeh u ženskoj košarci nastupajući na posljednjem Evropskom prvenstvu. Ovo je tim koji je pokazao sa kakvim srcem se brane boje reprezentacije i kako se košarka treba igrati. Ja sam sigurna da je naša reprezentacija spremna za još veće rezultate i vrlo sam zahvalna da sam dobila šansu da treniram i igram sa timom takvog visokog ranga. 

Razija Mujanović također se osvrnula na talenat i igre mlade Hanne Halilović: 

Hanna je pije svega jedna jako lijepo vaspitana djevojka. Već na prvom treningu selektor Lojo i ja smo vidjeli koliko je talentovana. Sigurna sam da će sa iskustvom biti sve bolja i bolja, te da će u budućnosti biti od velike pomoći našoj reprezentaciji. Njeno je da trenira, naše je da je pratimo i podržimo, a rezultati će sigurno biti vidjljivi. Drago mi je da je odabrala Bosnu i Hercegovinu. Naša djeca pod našom zastavom, za to se borimo.

Razgovarao i pripremio: Anel Imamović

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.