Zdravstveni profesionalci iz zemlje i regiona imat će priliku učestvovati u zanimljivom naučnom i stručnom programu, koji će u trajanju od dva dana, pružiti jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu važnih naučnih dostignuća, ideja i informacija u području laboratorijske dijagnostike i sanitarne tehnike, kao i njima srodnim granama.

Tim povodom, razgovarali smo sa Damirom Mehmedbašićem, magistarom mikrobiologije i diplomiranim inžinjerom za medicinsko laboratorijske dijagnostike (MLD), koji je i predsjednik Asocijacije laboratorijskih i sanitarnih zdravstvenih profesionalaca Bosne i Hercegovine.

Predsjednik ste asocijacije laboratorijskih i sanitarnih zdravstvenih profesionalaca Bosne i Hercegovine. Možete li nam malo više reći o vašoj asocijaciji!?

Prije svega zahvaljujem se vašem portalu na pozivu!

ALISZP okuplja laboratorijske i sanitarne uposlenike sa tri nivoa obrazovanja (srednje, više i visoko) sa područja Bosne i Hercegovine, što nas ujedno čini prvom profesionalnom organizacijom koja djeluje na području cijele države. Organizovani smo kao nevladina, nestranačka, multietnička organizacija, sa ciljem da branimo, štitimo i promičemo interese svojih članova jednako kao i cjelokupan sistem zdravstvene zaštite. U našoj Asocijaciji cijenimo međusobno uvažavanje, pripadnost i solidarnost. Misija Asocijacije je izgradnja odgovorne i profesionalne organizacije laboratorijskih i sanitarnih tehničara i inžinjera.

Možete li nam reći da li imate saradnju sa ostalim zdravstvenim asocijacijama u zemlji i regionu?

Moram da kažem da od trenutka kada sam preuzeo funkciju predsjednika asocijacije prije 9 godina, prvi cilj mi je bio da se povežem sa asocijacima iz zemlje iz regiona! U toj svojoj namjeri sam uspio i danas sa ponosom ističem da imamo jako dobru saradnju sa asocijacijama iz Srbije i Makedonije kao i mnogim asocijacijama u BiH i ono što je najbitnije ALISZP je postao prepoznatljiv brend u zemlji i regionu!

Ovog mjeseca 12.05. organizujete međunarodni simpozij u Neumu, možete li nam nešto reći o tome?

Na ovom Simpoziju, za osamanestu godišnjicu naše Asocijacije, očekujemo oko 100 do 150 učesnika iz svih zemalja regiona. Kroz prezentacije radova, radionice i okrugle stolove tokom tri dana podijelit će se mišljenja o svim aspektima vezanim za laboratorijsku dijagnostiku i sanitarnu tehniku. Na našem Simpoziju će biti prisutni renomirani predavači iz zemlje i regiona.

Koji su ciljevi asocijacije u budućnosti?

Naša vizija je savremeno organizovana, profesionalna, samoodrživa organizacija zdravstvenih radnika prepoznatljiva po kvalifikovanom i stručnom kadru, koji unosi pozitivne promjene, te ravnopravno sudjeluju u razvojnim procesima zdravstvene zaštite, ostvarujući svoja prava.

GalleryMedia.ba

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *