Možda se čini da je Rim izgrađen na ravnoj površini, ali ako poznajete njegovu historiju, znali biste i da je ovaj grad okružen brdima. Odatle potiče i njegov nadimak „Grad sedam brežuljaka“.

Italijanska prijestolnica izgrađena je na i između ovih brežuljaka, koji zajedno čine samo jezgro grada. Sedam rimskih brežuljaka čuvano je unutar zidina podignutih u 4. stoljeću prije nove ere. Još uvijek možete istražiti kapije, ruševine i druge elemente u nekim dijelovima grada.

Šta je sedam brežuljaka Rima?

Rimska istorija ostaje u tandemu sa njegovom geografijom. Evo svega što trebate znati o sedam rimskih brda.

PALATINE

Prema rimskoj mitologiji, Remus i Romul su bili napušteni u rijeci Tiber kada ih je pronašla vučica. Dojila ih je, tako ih prehranila i spasila život. Kako su odrastali, prepirali su se oko toga gdje da osnuju novi grad. Dok je Romul zagovarao  Palatinsko brdo, Rem je više volio Aventin. Na kraju, Romul je ubio Rema i postavio sam temelj grada Rima 21. aprila 753. godine p.n.e.

Ovo je bilo mjesto okupljanja mnogih uticajnih Rimljana tokom republikanskog perioda. Do kraja carskog područja postojala je samo jedna gigantska palata za cara, a ovo brdo je samo jedno od sedam brda za koje morate uzeti kartu za istraživanje. Možete kupiti kartu za Koloseum za šetnju Palatinskim brdom.

Zanimljiva činjenica – riječ “palača” potiče od imena Palatin.

CAPITOLINE

Ovo brdo gleda na popularni rimski forum i smatra se jednim od najznačajnijih područja u rimskoj historiji. Capitoline Hill sadrži Hram Jupitera najboljeg i najvećeg, Tabularium i Hram Junone. Ovo brdo je uredio Mikelanđelo u 16. stoljeću, dizajnirajući betonske nacrte na pločniku. I dalje možete istražiti stepenište La Cordonnata sa Piazza Venezia.

ESQUILINE

Brdo Esquiline je bilo poznato po tome što je bio lokacija Domus Aurea cara Nerona, Zlatna kuća – veličanstvena vila izgrađena u rimskoj civilizaciji, koja se protezala do brda Caelian i brda Palatin.

Na ovom lokalitetu se još uvijek vrše iskopavanja, ali je otvoreno za posjetioce. Možete posjetiti brdo Esquiline i diviti se freskama, štukaturama i cjelokupnom izgledu  radilišta tokom vikend posjeta. Danas je brdo na vrhu veličanstvene Santa Maria Maggiore, jedne od četiri papske bazilike u Rimu. To je ujedno i najveća crkva posvećena Djevici Mariji.

QUIRINAL

Najviše je od svih sedam rimskih brda. Također je sjedište predsjednika Republike Italije koji živi u Palazzo del Quirinale. Ova veličanstvena građevina ujedno je jedna od najvećih palata na svijetu. Bila je to rezidencija pape. U palati su stoljećima bile smještene mnoge važne ličnosti – trideset papa, četiri kralja Italije i dvanaest predsjednika Republike Italije.

Dodajte ovo na svoj plan puta dok istražujete Rim, jer ćete naići na mnoge važne barokne spomenike i crkve – Sant’Andrea al Quirinale, San Carlo Alle Quattro Fontane.

VIMINAL

Viminal Hill je najmanji od svih sedam brda. Možda nema prestiž i popularnost brda Quirinal ili brda Palatin, ali i dalje predstavlja vitalni dio italijanske prijestolnice. Brdo je postalo dio Rima u 6. vijeku prije nove ere. U samom njegovom podnožju izgrađene su Dioklecijanove terme. To su bile najveće carske terme u gradu, koje su se prostirale na površini od 13 hektara. Dioklecijanove terme također su dio Nacionalnog muzeja Rima.

Danas je ovo brdo postalo dom glavne gradske željezničke stanice Termini. Kako su se stari Rimljani obogatili i preselili u Palatin i Eskvilinska brda, siromašniji imigranti su se doselili ovdje i našli dovoljno mjesta za postavljanje svojih radnji. Od tada je mjesto nižerazrednih stambenih zgrada. Možete prošetati brdom i istražiti mnoge trgovine i restorane.

CAELIAN

Smješteno je na zapadnom dijelu Palatina, a na sjeveru ga prekriva brdo Esquiline. Kada počnete da istražujete ovo područje, shvatićete da je to moderan kvart u kojem žive mnogi bogati stanovnici. Italijani ga još zovu i Celio.

Istočna strana pokazuje njegovu savremenu prirodu, ali kada istražite zapad, vidjet ćete dašak srednjovjekovne atmosfere i arhitekture. Obje strane imaju prekrasna arheološka nalazišta, dovoljna da zaintrigiraju ljubitelje historije. Istražite čuda poput Vile Celimontana i bazilike Svetog Ivana na Lateranu.

AVENTIN

Aventin brdo obuhvata neke od najzanimljivijih pogleda i atrakcija glavnog grada. Možete ga nazvati luksuznim stambenim dijelom. Međutim, postoje mnoga turistička mjesta koja mogu biti zanimljiva za istražiti na ovom lokalitetu. Primarna atrakcija je Basilica di Santa Sabina all’Aventino, jedna od najstarijih bazilika izgrađena između 422. i 432. Godine.

Skupina narandžinih stabala koja pripada crkvi, nalazi se među najvišim tačkama brda. Odalte se pruža prekrasan pogled na Rim, sa Vatikanom u središtu. Također, možete prošetati rimskim vrtom ruža, a posebna preporuka je da to učinite tokom proljeća. Ostala lijepa i zanimljiva mjesta koja se nalaze na ovom brdu uključuju crkvu Santa Sabina i Knights of Malte Keyhole. Ova ključaonica se nalazi na Piazza Dei Cavalieri di Malta i ostaje jedinstvena te vrste. Kada se zagledate kroz nju, vidjet ćete “šumsku” stazu u čijoj pozadini je St. Peter’s Basilica.

Prelijepih sedam rimskih brežuljaka vrijedi posjetiti. Istražite historiju, kulturu, umjetnost, hranu…

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.