Većina nas na svoje spavaće sobe gleda kao na svojevrsno utočište: mjesto za povlačenje nakon dugog dana na poslu ili igru ​​za odmor i opuštanje. Ako vam soba ne daje tu vibraciju, možda pogledajte okom dizajnera da vidite gdje se možete poboljšati.

Identificirali smo četiri najčešće greške u uređenju spavaće sobe zajedno s njihovim jednostavnim rješenjima.

Greška u dizajnu #1: odabir presvijetlih, sjajnih boja

Greška u dizajnu: odabir “dramatičnih” svijetlih boja, kao što su žuta, narandžasta ili crvena. Ove nijanse su mnogo prikladnije za visokoenergetske prostore doma: kuhinje i blagovaonice.

Rješenje: Uzmite trag iz psihologije boja: odaberite plave nijanse. Naučno govoreći, da bismo promovisali miran san, trebalo bi da svoje spavaće sobe učinimo što umirujućim. Utvrđeno je da plava boja promoviše mir. Ako plave nisu “vi”, onda istražite paletu komplementarnih boja i pronaći nešto što vam više odgovara.

Greška u dizajnu #2: zaboravljanje na balans

Greška u dizajnu: učiniti da se soba osjeća previše “teška” ili pretrpana, tako što ćete sav namještaj postaviti uz jedan zid. (Najčešći primjer za to su dva pomoćna stolića s krevetom u sredini.) Ostatak prostorije čini da se osjeća kao da pliva u svemiru.

Rješenje: Stvorite pravi osjećaj ravnoteže tako što ćete malo raširiti stvari. Ako imate slobodnog prostora, razmislite o stvaranju zasebnog funkcionalnog prostora u spavaćoj sobi, kao što je kutak za čitanje ili  za sjedenje. Ako ne, dodajte težinu drugoj strani sobe tako što ćete postaviti komodu direktno preko puta kreveta.

Također, ako radite u malom prostoru, razmislite o alternativnim rješenjima za skladištenje kao što je povišeni krevet s ugrađenim ladicama ispod.

Greška u dizajnu #3: nedostatak privatnosti

Greška u dizajnu: iako buđenje zrakama sunca nekima može zvučati idealno, nepokriveni prozori u spavaćoj sobi dovode do ozbiljnog nedostatka privatnosti.

Rješenje: Dodajte nekoliko zastora za prozore. Postoji mnogo prekrasnih, a jednostavnih dizajna koje možete izabrati.

Greška u dizajnu #4: odustajanje od dodatne opreme

Greška u dizajnu: stvaranje striktno utilitarnog prostora koji nema ništa drugo za ponuditi osim mjesta za spavanje i odlaganje odjeće. Ukratko, mjesto na kojem uopće ne biste željeli provesti duže vrijeme.

Rješenje: Vaša spavaća soba treba da bude prostor kojem ćete se radovati, vaša sigurna zona i  predah od vašeg užurbanog života. Odvojite vrijeme da prostoriji date osjećaj svoje ličnosti! Dodajte neke dodatke, umjetnička djela i tkanine koje izgledaju autentično onome ko ste.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.