Pierre Yovanovitch je dizajner jasnog potpisa. Njegove enterijere je lako prepoznati i na prvi pogled, odlikuje ih harmonija, a kada se bolje zagledate shvatate da je ta ravnoteža dizajna stvorena neobičnom kombinacijom čudnih formi bogatih tekstura. Ipak, on uvek uspeva da sve to pomiri do te mere da enterijeri zapravo deluju jednostavno i svedeno. Elegantno i prefinjeno su odrednice kojima bismo mogli da opišemo većinu njegovih projekata, a takođe odlikuje ih i promišljena upotreba boja, najčešće iz palete pastelnih i prirodnih tonova. Pre nego što je otkrio svoj neverovatan talenat za dekor Pierre je radio za modnu kuću Pierre Cardin gde je dizajnirao muške kolekcije sve do 2000. godine. Odmah zatim osnovao je svoju kompaniju Pierre Yovanovitch Architecture d’Intérieur.

Dokazao se kao eskpert za nameštaj iz XX veka, a u svojim projektima najviše voli da koristi skandinavski i američki vintage nameštaj koji znalački kombinuje sa komadima koje je sam dizajnirao. U centru svakog njegovog projekta jasno se čita savremena umetnost kao nit inspiracije. Do sada se poigrao sa različitim vrstama prostora od privatnih stanova, preko hotela i restorana, sve do dvorca iz XVII veka u Provansi. Sa uživanjem pratimo dizajn bravure ovog Francuza srpskog porekla, a za danas smo odabrali nama četiri omiljena enterijera.

Villa Noailles


Pierre je radio projekat gift shop-a u art centru na jugu Francuske. Radi se o vili koja potiče iz 1923. godine, koju je projektovao arhitekta Robert Mallet-Stevens, a posebna je i po fantastičnoj bašti za koju je bio odgovoran jermenski arhitekta Gabriel Guevrekian koji je rastinje postavio u saksije koje je rasporedio u geometrijsku šemu koja kombinuje pink, plavu i žutu boju. I upravo je odatle i Yovanovitch pošao. Te boje i geometrija su postale osnova za dizajn nove radnje. Sve površine u prostoru ofarbane su u boju lososa, puter-žutu i boju breskve, dok su ponegde korišćene i jarke boje kao što su vatreno crvena i kobalt plava. Sada je to eklektičan prostor koji pršti od energije.

Quinta da Côrte


Ovaj predivni maleni hotel u Portugalu spolja liči na mnoge kuće iz okoline, obična bela fasada ne govori previše, ali kada gosti kroče unutra otkrivaju čaroban svet koji je izmaštao Yovanovitch. Ulazi se direktno u veliku svetlom ispunjenu kuhinju u kojoj dominira dugački sto. Pri stvaranju atmosfere ovog prostora bio je inspirisan vikendicom na Alpima koju je nekada posedovala njegova porodica. Rezultat je osećaj idilične nostalgije i opuštene sofisticiranosti. Kroz sitne nesavršenosti učinio je da je ovaj hotel zaista jedinstven. U spavaćim sobama zidovi su namerno obrađeni nepravilno, linije na kuhinjskom podu isrctane su slobodnom rukom. U većini soba nalaze se marokanske ručno rađene prostirke od trske ali i apstraktni stolovi koje je Yovanovitch dizajnirao sa keramičarkom Armelle Benoist. U sobama su funkcionalni stari telefoni, ali nema televizora ravnih ekrana. A svaka starinska knjiga na polici u biblioteci je izabrana od strane Yovanovitcha lično. Ovaj čovek ništa ne prepušta slučaju.

Marignan Hotel

Prvi hotel koji je Pierre opremio jeste hotel Marignan u pariskom osmom arondismanu. Radi se o 50 soba od kojih najbolje imaju terase sa direktnim pogledom na Ajfelovu kulu. On je renovirao kompletan hotel, a najviše se razigrao u okviru hotelskog restorana Lemon. Stil se može opisati kao savremeni luksuz u kombinaciji sa sedamdesetim godinama. Najupečatljiviji je crno beli pod u art deko stilu, uz koji se savršeno uklopila ogromna crvena sofa. U sobama, Pierre se odlučio za vrlo svedenu paletu, koja se skoro sastoji samo iz različitih bež nijansi, kako bi enterijer bio savršen pratilac impresivnoj hotelskoj umetničkoj kolekciji.

Darroze

Zidovi boje lososa, zakrivljeni nameštaj i mural inspirisan kuvanjem odlikuju luksuzni restoran Darroze u Londonu, a za sve to je zaslužan upravo Yovanovitch. Kako bi obeležili desetu godinu rada restorana, pozvali su Pierrea koji je dobio zadatak da “presvuče” prostor i da on izgleda bliže stilu koji je rafiniran, ali razumljiv i koji neguje i šefica kuhinje Hélène Darroze. Hélène je ovenčana Michelin zvezdicama i njeni specijaliteti su specifični pa je to bila polazna tačka pri ovom renoviranju koje je završeno prošle jeseni. Jednoličnost nijanse lososa razbio je crvenim detaljima u vidu plišanih jastučića i tepiha sa resama. “Chef’s table” nalazi se na nekoliko metara od kuhinje, a u novoj verziji radi se o stolu izrađenom od mermera boje breskve, dok je pod na kome je postavlje sto prekriven sivim teraco pločicama. Sve je zaokruženo slikom na plafonu koja je delo francuskog umetnika Rochegaussena.

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.