Ako ste u posjeti metropolama poput Beča, Praga ili Budimpešte, nemojte propustiti priliku da jedan dan provedete u divnoj Bratislavi.

Brastislava je glavni grad Slovačke udaljena svega 80km voznje od Beča, ili pak 200km od Budimpešte. Prvo što mi je zapalo za oko u Bratislavi jeste da je mentalitet ljudi sličan nama Balkancima. Dovoljno je da je se sunce pojavi i sve bašte su pune, nije bitno koliko je sati. 😊

Ako dolazite autom, moj prijedlog je da parkirate u garaži šoping centra Eurovea. Prvih 5 sati parkinga je besplatno, a centar je udaljen svega 1,5km od centra grada.

Svakako iskoristite priliku da prošetate starim dijelom grada koji ćete lahko i brzo obići. Imat ćete priliku da vidite 51m visok Mihaelov toranj, Glavni trg (Hlavné námestie), te Staru vijećnicu u kojoj je smješten najstariji slovački muzej.

Pored toga nemojte propustiti da posjetite Franjevački trg na kojem je smještena crkva Navještenja Isusova, te katedrala svetog Martina iz 13 stoljeća, najstarija katedrala u Bratislavi.

Sigurno ćete primjetiti da mnogi kafići u imenu imaju naziv „Pressburg“. Nemojte to da vas zbuni, Pressburg je stari naziv za Bratislavu.

Nedaleko od starog grada nalazi se prelijepi bratislavski dvorca, poznatiji kao Hrad. Sa dvorca se pruža pogled na cijelu Bratislavu, a kada je lijepo vrijeme možete vidjeti sve do Austrije.

Pored dvorca Hrad, može se reći da je toranj Ufo neslužbeni simbol grada. Možete ga vidjeti iz svakog dijela grada jer njegova visina iznosi 95m i ima oblik svemirskog broda. Ako si želite priuštiti uživanje u panoramskom pogledu sa UFO tornja morat ćete izdvojiti od 10 do 13 eura.

Za kraj bih naglasio da je Bratislava bogata kipovima, a ja bih preporučio fotografiju sa kipovima Napoleonec (Napoleonov vojnik) i Cumil – bronzani radnik koji viri iz šahta. Uživajte u Bratislavi koja je pored svih ljepota mnogo jeftinija od Beča.

Fotografije i tekst: Anel Imamović

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.