Dokumentarni film “Bosanski vitez“ je sentimentalna potraga za identitetom – kako individualnim, tako i kolektivnim. Ta potraga započinje stopama današnjeg čovjeka koji pokušava da shvati zašto je opustošen, a završava u slovima historijskih spisa gdje nam se prvi put bilježi ime. Ovaj će film približiti ideju o tome kako zemlja oblikuje njenog čovjeka, a paralelno će koračati kroz dva vremena: današnju Bosnu i srednjevjekovnu. Na taj će nas put povesti bosanski vitez koji traži odgovore na svoju sudbinu. 

Njegova je borba sa samim sobom jezgro ovog filma, a sa svakim će svojim novim saznanjem otkrivati i komad historije Bosne. Od imena našeg naroda i prvih kraljeva, pa sve do skore historije i vremena danas, vitez pokušava da razdvoji istinu od čestih mitova i zatiranja. Bosanski vitez je priča o bliskosti čovjeka i njegove zemlje, o nemoći da se izliječi išta u sebi dok se ne spozna svoje porijeklo, a ima za cilj podsjetiti ljude kako se najbolje voli svoja zemlja.

Ovaj film nas može postidjeti jednom kada shvatimo koliko svoje historije zapravo ne znamo, a jednako nam toliko ispraviti kičme ako se sjetimo ko smo ustvari. A najveća mu je važnost upravo u tome što sada sami govorimo slovo o sebi. 

„Mnogo je toga na šta bismo trebali biti ponosni… a mi od kralja kojeg imamo, dovodimo se u situaciju kao da ga nemamo“,kazao je Jasmin Imamović, bosanskohercegovački političar , književnik i jedan od sagovornika u filmu, komentarišući naše bolje poznavanje tuđih legendi nego li vlastite  historije.

“Historija nam je pokazala da je bosanski čovjek, od kojeg svi vodimo porijeklo na prostoru Bosne, uvijek kroz historiju pokušavao da se bori i da dokaže da može na ovom svijetu postojati jedna sredina, jedna država, jedno kraljevstvo gdje svi ljudi imaju pravo da budu slobodni.”, kazao je Taner Aličehić, jedan od autora knjige „Tragom drevnih Bošnjana – Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju” i jedan od sagovornika u filmu Bosanski vitez.

Ovaj film se nalazi u posljednjim fazama snimanja, a da bi se uspješno doveo do kraja, potrebna nam je podrška svih onih koji ga žele vidjeti na kino platnima. Svako od nas može postati dio ove avanture, biti vitez svog vremena i podržati misiju koju je ovaj film sebi zacrtao. Film možete podržati kroz Indiegogo platformu, a svaka će vaša donacija biti zabilježena i praćena odgovarajućim poklonom i ekskluzivitetom od ekipe filma: https://igg.me/at/BosanskiVitez/x/27763404#/

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.