Promjer asteroida (7482) 1994 PC1 iznosi najmanje kilometar, a zahvaljujući svojoj veličini bi mogao uzorkovati katastrofu ukoliko bi pogodio Zemlju. Prema određenim kalkulacijama, šanse da se to dogodi su ekstremno male, no uprkos tome on je na NASA-inoj listi “potencijalno opasnih”. 

Prolazak asteroida, zvanog 7482 (1994 PC1) iz klase Appolo, očekuje se večeras i na udaljenosti od 1,98 miliona kilometara. Kreće se brzinom od 19,56 kilometara u sekundi, odnosno brzinom od 70,515 km/h, a na noćnom nebu će izgledati poput zvijezde padalice. Zbog njegovih dimenzija: kilometar širine sa 1.052 metra, mnogi ga zovu džinovskim asteroidom. Poređenja radi, viši je i od Burj Khalife u Dubaiju, koja sa visinom od 830 metara nosi epitet najviše zgrade na svijetu. 

Osim što ga je otkrio australski astronom Robert McNaught 1994. godine, zanimljivo je znati i da ovaj asteroid napravi puni krug oko Sunca za godinu i sedam mjeseci, a svakih 47 godina se može vidjeti i najobičnijim teleskopom. 

Naučnici ga sljedeći put blizu Zemlje očekuju tek 2105. godine. Za one zabrinute, prema analizama NASA-e, u narednih najmanje 100 godina blizak susret Zemlje sa “po život opasnom” stijenom se ne očekuje.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *