Pomalo ste umorni od svog okruženja u kojem trebate boraviti konstantno? Uljepšajte ga ovim potezima koje su odobrili dizajneri.

U svijetu u kojem provodimo beskonačne sate kod kuće, pogotovo u ovom pandemijskom i postpandemijskom periodu,  potpuno je razumljivo ako se osjećate nezadovoljno vlastitim enterijerom. Srećom, neki od najnovijih trendova uređenja izgledaju prilagođeni našem novom WFH (rad od kuće)  stilu života. Namještaj i akcenti su zakrivljeniji i udobniji, dizajnirani da maksimalno iskoriste vaš prostor i poboljšaju iskustvo boravka. Ako ste raspoloženi za osvježenje — bilo da to znači potpuni remont ili samo nekoliko podešavanja tu i tamo — pravo je vrijeme za preuređenje. U nastavku pogledajte ideje koje je odobrio dizajner.

Sofe mekšeg materijala

Baš kao što su helanke i dukserice zamijenile formalno odijevanje u našem novom normalnom, tako je vrijeme i da sofe i krevete tvrdih materijala, zamijenimo sa mekšim i udobnijim. Cilj je da to i dalje ostane jednako pogodan dio za drijemanje kao i za virtuelno umrežavanje.

Primjer ovakvog namještaja je velika zakrivljena sofa, komad u stilu srednjeg vijeka, s velikim jastucima presvučenim baršunom koji se lako čisti. Prostrana je i primamljiva — a zahvaljujući modularnom dizajnu, možete je rekonfigurisati tako da odgovara vašim potrebama, bilo da radite, gledate TV ili se zabavljate.

Unesite “vanjski svijet” unutra

Pogotovo kada radimo od kuće, svi žudimo za malo više prirode, pa su traženi elementi dizajna koji stvaraju ili naglašavaju pogled. Neki od najvećih zahtjeva uključuju klizna staklena vrata, velike prozore, dvoslojna sklopiva vrata i sistemi staklenih zidova. Ako tražite manje preuređenje, stvorite prirodnu atmosferu sa zemljanim akcentima poput pletenog privjeska u ulazu, pletenih košara u spavaćoj sobi ili biljaka koje vise pod tušem.

Dodajte bezvremenske elemente

Najlakši način da pomognete svom prostoru da bude po vašoj definiciji ugodnog, je da ga  “posipate” stvarima koje izgledaju s ljubavlju nošene ili prikupljene tokom vremena. Bezvremenski elementi kvalitetno obrnovljeni ili imitacija novije proizvodnje. Sve što vam treba je nekoliko dobro postavljenih komada. Isprobajte antique ogledalo ili vintage rasvjetu sa drvenim i metalnim okvirom i sijalicama nalik svijećama, daje prostoriji topao sjaj i osjećaj starog svijeta, francuske zemlje.

Dodajte multifunkcionalne komade namještaja

Domovi sada služe kao kancelarije, vrtići i teretane, sve u jednom, što je dovelo do toga da multifunkcionalni komadi imaju “svoj momenat”. Postoji povećana potražnja za modularnim namještajem koji se može sastaviti na nekoliko načina i prilagoditi različitim potrebama, kao što su rad, jelo i druženje. Jedan dobar primjer? Stolić za kafu koji ima ploču koja se pretvara u izdignut pisaći stol, s pregradom za odlaganje zaliha i skrivenim fiokama koje nude još više prostora za pohranu. Pogledajte fotografiju.

Unesite tamnije boje u kuhinju

Uz sve dodatne sate koje ovih dana provodimo kuhajući, umjesto da jedemo vani, nije ni čudo što mnogi od nas žude za prostorom za kuhanje koji je malo zabavniji.Krenuo je trend “udaljavanja” od svijetlih boja i pojave dubljih nijansi, koje stvaraju prepoznatljiviji, luksuzniji osjećaj. Ako vam se svidjela ova ideja, ali svejedno ne želite da kuhinja bude potpuno preplavljena bojama, razmislite o spajanju bogatih ormara od hrastovine ili oraha sa svjetlijim radnim pločama i podovima – “sigurniji” izbor s vizualnim kontrastom.

Proširite prostor za kuhanje

Neki ljudi su svoju kuhinju oduvijek smatrali mjestom za pripremanje obroka i obavljanje posla, ali to je još češće kada smo više vezani za kuću. Ulaz: Dvostruko ostrvo. Sa ovom karakteristikom, mokro ostrvo sa jedne strane ima stanicu za pripremu hrane zajedno sa mašinom za pranje sudova, sudoperom ili pločom za kuhanje. Suho ostrvo s druge strane više je kao lounge-y mjesto sa sjedištima i ostavom. Ideja je zadržati druženje, rad i jelo u kuhinji, sa više prostora za pripremu hrane tako da ništa od nereda ne smeta.

Sakrijte uređaje

Što se tiče toga da taj višenamjenski prostor učinimo malo privlačnijim, sve je u integraciji ili prikrivanju unutrašnjeg rada kuhinje kako bi se dobio čišći i uglađeniji izgled. Drugim riječima, dani kada smo vidjeli komplet aparata od nehrđajućeg čelika i sve ono što se najčešće koristi u kuhinji, su iza nas. Rješenja uključuju namjenske pultove koji kamufliraju sve te elemente.  Lakši popravci uključuju bušenje strateških rupa u postojećim ormarićima za produžne ploče tako da ne morate iznositi manje uređaje iz njihovih skrovišta da biste ih koristili. Skrivena kuhinja je besprijekorna i manje je pretrpana. Pruža osjećaj vizualnog reda i organiziranosti.

Osvježite zidove

Wellness kod kuće cijenjeniji je nego ikad, a postoji jedan trend u usponu koji nudi i mir i svjež zrak: živi zidovi. Primjer– zid ili dio zida prekriven rastućim zelenilom – i postoji mnogo načina da se napravi jedan takav, od vješanja biljaka okomito u grupi do instaliranja modularnih, hidroponskih panela koji elektronski isporučuju vodu i hranjive tvari. Viđat ćemo ih sve više i više, ne samo zato što sobne biljke imaju umirujući efekat i promovišu čist vazduh, već i zato što jednostavno izgledaju sjajno. Iz perspektive dizajna interijera, postoji nešto u zelenoj zelenoj boji koja čini prostor življim i veselijim te upotpunjuje paletu.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *