Možete krenuti od smirujućih neutralnih, pa sve do veselih i optimističnih nijansi i nigdje nećete pogriješiti.

Svi vodeći stručnjaci za farbe i boje već davno su otkrili svoja predviđanja za “boju godine 2022.” Izbor signalizira osjećaj optimizma i nade u budućnost, kao i korak ka ugrađivanju elemenata blagostanja u dom. Da li možete pretpostaviti čime je potaknuto ovakvo razmišljanje?

Kako boje rezoniraju na različite načine za različite ljude, neki su težili smirujućim neutralnim kako bi se suprotstavili turbulentnostima pandemije, dok su drugi odabrali da se urone u pozitivne, živahne boje, posežući za optimizmom. Kako god bilo i kojoj grupi od navedenih pripadali, neka ono što uradite predstavlja vas. Hajdemo sada pogledati nekoliko prijedloga.

1.      Babouche – sunny yellowutral

U 2022. uživat ćemo u svijetlijim bojama koje najavljuju povratak u novo normalno. Sunčan i jednostavan Babouche savršen je za prihvatanje ovoga – iako odvažan, nikada ne djeluje previše blistavo ili napadno.

Nazvana po karakterističnoj boji kožnih papuča koje nose muškarci u Maroku, ova nijansa žute može se opisati kao ‘prigušeno sunce’. Uprkos svojoj smjeloj nijansi, nije pretjerano svijetla ili napadna, što je čini savršenom za veću sobu, čime se njena vedrina pojačava. Što se tiče dekora, odlučite se za minimalističke pratioce, kao što su jednostavni crteži linija ili nenametljive svijetle nijanse.

2.      School House White – the updated neutral

Mekana, gotovo bijela nijansa, ‘School House White’ je dizajnirana da izgleda kao bijela u zasjenjenom području. Prigušena i bezvremenska ova nijansa izaziva nostalgiju starih školskih zgrada. Zbog svoje prizemljene, nepretenciozne nijanse, lako bi se uparila s gotovo bilo kojom drugom bojom. Idealna za pozadinu na kojoj se prikazuju dramatična, velika umjetnička djela, ili čak živopisni, izraziti tepisi. Teško je pogriješiti s ovom nijansom! Ako je budete kombinovali sa Babouche bojom, ova nijansa će joj pojačati izraz.

3.      Bright Skies – the hopeful blue

Ova prozračna i svježa nijansa udahnjuje novi život svakom prostoru. Bit će promjena u igri kada ljudi koriste ovaj ton na svojim plafonima, jer im savršeno pristaje baš prema njenom nazivu. Ohrabrujuća je i lagana, dok je istovremeno umirujuća i prikladna za dom. Na ovaj odabir utjecale su posljedice pandemije, pri čemu mnogi od nas žude za slobodom, ekspanzijom i povratkom prirodi.

Ova nijansa ima potencijal da bude nova siva.

4.      Breakfast Room Green – the cheerful shade

Ova meka nijansa odražava prirodni svijet u koji smo se često povlačili tokom pandemije.

U izolaciji, mnogi od nas proveli su veliki dio svog vremena u ponovnom povezivanju sa vrtovima i ponovnom zaljubljivanju u prirodu. Ova nijansa nadopunjuje biljke, bez obzira da li su umjetničke prikazane ili stvarne, i dobro bi djelovala na promovisanje osjećaja blagostanja u kući. Uparite ovu nijansu sa Stone Blue za savršen vizuelni efekat. Zbog njene smirujuće prirode, odlučite se za umjetnička djela koja su joj tematski približna.

5.      Incarnadine – the comforting red

Bogata, topla i tako ugodna = Incarnadine. Ova nijansa kombinuje tradicionalnu crvenu dok mami duh ležernog Mediterana. Savršeno bi se uparila s toplim drvenim elementima i rustikalnim zlatnim detaljima.

Pojačajte savremeni osjećaj u ovoj sjajnoj nijansi kombinirajući je s monohromatskom paletom ili idite na raskoš s obiljem baršuna, dubokog šumskog zelenog ili tamnoplavog, i klasičnim starinskim namještajem.

6.       October Mist – the palest green

Meka sivo-zelena, čini sjajnu temeljnu boju od koje se može napraviti zemljana paleta. Slično kao i Breakfast Room Green, ova nijansa potiče ponovnu povezanost sa prirodnim vanjskim svijetom i lako je ukomponovati u dom.

Ova boja se “dobro snalazi” na zidovima recimo seoske kuće, u kombinaciji sa mekim, prirodom inspirisanim tonovima – blijedo nebesko plava, crvena zagasita ili kredasto bijela.

7.      Stone Blue – the vintage tone

Uvažavanje vintage stila ne pokazuje znake posustajanja ni u 2022. godini, s kombinacijom bezvremenske Stone Blue i Bright Skies, kao top dvije plave nijanse.

Nazvana po indigo pigmentu uvezenom tokom 18. vijeka, ova topla i bezvremenska plava može se koristiti zajedno s drugim toplim nijansama za stvaranje privlačnog, vintage izgleda. Alternativno, ukrasite hladnijim tonom za čistiji, savremeniji osjećaj.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *