Svi znamo koliko je hidratacija važna ali ipak vrlo često imamo osjećaj da “zabušavamo”. Ako to potraje, suočavamo se s posljedicama: umorom, lošom probavom, omaglicama (i glavoboljom) jer čak i blaga dehidriranost vrlo lako dovodi do mnogih problema koje itekako osjećamo. Sve, apsolutno sve u našem tijelu ovisi o njegovoj optimalnoj hidriranosti – od toga da vam radi glava do toga da ne dobijete bespotrebne probleme s leđima (jeste li znali da su diskovi između kralježaka neka vrsta spužvastih amortizera koji uslijed dehidratacije postaju kruti i gube svoju funkciju?), o lijepoj koži i kosi da ni ne govorimo. Primijenite svakodnevno ovih šest trikova i ne razmišljajte previše, a zahvalit ćete nam kasnije.

1.

Čaša vode čim otvorite oči

Nadoknadite izgubljenu tekućinu čim se probudite i obavili ste prvi korak optimalne dnevne hidratacije organizma. Naša tijela često u toku noći dehidriraju pa nam je ovo prvi boost energije za uspješan dan. Još bolja varijanta je ako je voda topla s malo limuna – za alkalizaciju organizma i prvu dozu jutarnjih vitamina.

2.

Količina vode nije ista za sve

Danas znamo da staro pravilo od osam čaša vode na dan nije savršena formula. Na količinu vode koja nam je potrebna direktno utječu naša težina, nivo fizičke aktivnosti kao i vanjska temperatura (pogotovo ako se znojimo). Opće pravilo je da ženama treba oko 2.7, a muškarcima oko 3.7 litre ako su umjerno fizički aktivni.

3.

Pijte vodu sobne temperature

Ona, jednostavno, bolje hidrira zato što tijelo ne troši energiju na zagrijavanje hladne vode (tako se određena količina tekućine gubi). Pored toga, niska temperatura skuplja krvne žile u želucu i usporava apsorpciju vode kao i cjelokupnu probavu.

4.

Pijte vodu između, ne za vrijeme obroka

Sve je bolje nego ništa ali ovo je najgori način da unosite tekućinu (pogotovo ako nije voda!). Višak tekućine uz hranu razrjeđuje sokove za probavljanje i odgađa apsorpciju vode. Umjesto toga, veće količine vode unosite isključivo između obroka. Možete uvijek koristiti i neku od aplikacija koje prate unos tekućine, vremenske intervale i količinu pa ne morate misliti praktično ni o čemu.

5.

Konzumirajte hranu koja sadži visok nivo H2O

Jasno je da je voda naš glavni način hidriranja ali ona se nalazi i u nekom povrću – pogotovo krastavcima (i lubenici)! Sam krastavac je, na primjer, bogat elektrolitima, vitaminima, hranljivim materijama što ga čini omiljenim povrćem mnogih nutricionista. Visoko na listi se, naravno, nalazi i celer koji također sadrži puno vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Zelene smoothieje i sokove je najbolje konzumirati ujutro prije doručka (ali poslije vode).

6.

Nadoknadite gubitak vode uzrokovan kavom i alkoholom

I jedno i drugo spadaju u grupu jakih dijuretika što znači da, kada ih pijete, izbacujete više tekućine nego inače. Kako ne biste dehidrirali, pijte i više vode. Opće pravilo je da za svaku šalicu kave ili alkohola treba popiti ekstra čašu vode.

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *