Koliko dana je potrebno da potrošite svoju platu? Da li svakog mjeseca iznova pokušavate da uštedite, ali vam to ne uspjeva? Na društvenim mrežama kruže zanimljivi videi u kojima postoje trikovi pomoću kojih možete da uštedite novac. Ali sve pada u vodu u trenutku u kom shvatate da vi prema novcu imate toksičan odnos, šta to tačno znači?

Sa vama dijelimo osnovne znakove da ste imate toskičan odnos prema novcu, ali i jednostavne trikove koje možete da počnete da primjenjujete kako biste uštedjeli, ali i naučili da balansirate.

Svjesno ulazite u minus i trošite platu koja vam još uvijek nije legla

Gotovo da ne postoji osoba koja nema račun u banci, samim tim ima i mogućnost da se u ekstremnim momentima zaduži i uđe u minus. Ovo je jedan od osnovnih problema kad imate toksičan odnos prema novcu jer vi faktički trošite platu koju još niste ni zaradili. Zato, prva i osnovna stvar koju morate da uradite jeste da prestanete da ulazite u minus, a ako vidite da to nije moguće, banka uvijek može da vam uskrati tu mogućnost i zato, učinite sebi i ne trošite novac koji niste još zaradili.

Smatrate da vam novac ništa ne znači i zato se njime rasipate

Naravno da novac znači jer bez njega ne biste mogli da funkcionišete, zato, sljedećeg puta kad pomislite da vam on nije važan, sjetite se koliko bespotrebnih stvari njime kupujete. Upravo u tome i jeste problem, jer ne umijete pametno da raspolažete njime. Danas postoji mnogo načina da naučite da raspolažete novcem, a onaj najlakši je da na jednom papiru napravite podjelu stvari koje se podrazumijevaju da u toku mjeseca platite, a to su obično stan, računi, hrana, odnosno osnovne stvari. Pored toga, važno je i da nešto, makar minimalno novca uštedite.

Ne umijete da rasporedite i balansirate novcem

Prije svega, važno je da odvojite bitno od nebitnog. Bitne stvari su prioriteti i zato, apsolutno morate da zaboravite na online kupovine sitnica koje kasnije i ne koristite. Naučite da balansirate između važnih i manje važnih stvari, a ako budete prestali da kupujete bespotrebne stvari i odvajali novac sa strane, na kraju meseca ćete biti pozitivno iznenađeni uštedom.

Nemate osećaj o tome koliko trošite

Da li imate uvid u svoju potrošnju? Što prije vam je potreban. Ako ste donijeli odluku da od sljedećeg mjeseca pametno trošite, onda u toku ovog meseca zapisujte na šta vam je tačno otišao novac. Na kraju, napravite rezime i vidite gdje tačno griješite. Potpuno je legitimno i da izađete na ručak, večeru, kafu, u diskoteku ili bioskop. Podrazumijeva se da ćete da kupite sebi neki komad garderobe, ali sve što sebi priuštite morate da rasporedite pametno. Ne dozvolite da vas kupovina ponese i da ponovo kupite stvari koje nikad nećete nositi, usmjerite sve ka tome da je vrijeme da promijenite nešto u svom životu i da naučite da raspolažete svojim finansijama.

Pozajmljujete ili dugujete novac

I jedna i druga stvar su podjednako loše, zato što prije morate da se odviknete od pozajmljivanja i dugovanja novca. Ako ne umijete da raspolažete novcem, a uz to još i pozajmite, to dalje znači da ćete i vi od nekog morati da pozajmite. Ovo je poslednja ali ne i najmanje važna stvar koju svakako morate da primijenite što prije je moguće.ž

IZVOR:wannabemagazine.com

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *