Ukoliko želite da smanjite otpad u svom kupatilu i načinite ga više eco-friendly donosimo 5 koraka kako to učiniti

Kupatilo je jedno od najotrošnijih mjesta u vašem domu. Donosimo pet jednostavnih zamjena za eco-friendly kupatilo koje možete implementirati u jednom danu!

# 1 Četkica za zube

Svaka plastična četkica za zube ikada stvorena i dalje postoji. Umjesto plastične četkice za zube, zašto se ne biste prebacili na onu izrađenu od bambusa?

Nakon što četkicu za zube trebate promijeniti nakon četiri mjeseca, dršku od bambusa možete kompostirati ili upotrijebiti za potpaljivanje vatre.

# 2 Toaletni papir

Jeste li znali da svakodnevno spuštamo 27 000 stabala u našu wc šolju!? To je puno drveća. Ono što možete uraditi jeste prebaciti se na 100% reciklirani papir. Ako želite ići još dalje, možete instalirati i nastavak za bide na toalet. Tada možete koristiti toaletni papir samo za posušivanje. Puno je čišće i štedi cijelu gomilu stabala!

# 3 Kanta

Držite kantu pod tušem! Uhvatite svu hladnu vodu dok čekate da se tuš zagrije. Kantu čiste vode možete koristiti za zalijevanje biljaka ili za ispiranje WC-a.

# 4 Reciklirajte

Reciklirajte ostatke toalet papira, vašu bočicu za šampon, ambalažu od sapuna i sve drugo što koristite u kupatilu. Ukoliko u vašem gradu ne postoji reciklaža za ovu vrstu proizvoda, razvrstavajte smeće i na taj način doprinesite smanjenju ovog otpada.

# 5 Pravilo „Jedan za jedan“

Ukoliko vam se proizvodi za kupatila ili ličnu njegu gomilaju primijenite pravilo „Jedan za jedan“. Ovo pravilo podrazumijeva da ne možete kupiti bilo koji drugi proizvod iste vrste dok ne potrošite onaj koji već imate.

Ovo ne samo da će vam pomoći pri uštedi novca nego će pomoći i u smanjenju otpada.

IZVOR: soeursmagazine.com

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.