Sigurni smo da sve ide po ustaljenom obrascu koji se već mjesecima ne mijenja: red posla, red obaveza, minimalno društvenog života, maksimalno razgovora o tome „kad će sve ovo proći“, i još više priče o izboru vakcine. Ljubazno se smješkate dok neko vodi monolog o svom viđenju pandemije i svijeta danas. Grčevito se držite za svaki trag starog dobrog života (iako to samo bila omiljena pjesma za plesanje dok trčite na traci u teretani). Očajno hideate destine ljudi dnevno na svim društvenim mrežama. Vremena nisu nimalo jednostavna, povremeno imamo osjećaj kao da ronimo i samo na kratko izronimo da udahnemo, pa ponovo pod vodu. Zato nam je potrebno svako zrnce optimizma. I nama i drugima. Za početak, a početak je baš ovog trenutka, učinite nešto lijepo za sebe, tek tako, hajde svi smo zaslužili. Kako bismo vas inspirirali sastavili smo mini listu ideja, odaberite što vam se najviše sviđa i uživajte kao da sutra ne postoji.


UPOTRIJEBITE BAKIN PORCULAN.

Znate već, onaj koji u kredencu čeka posebne prigode. Ima li posebnije prilike od činjenice da je cijeli svijet pod pandemijom, a polovina i u karanteni. Nema boljeg dana od danas – neka na meniju bude svečani ručak serviran u porculanu.

KUPITE NOVO DONJE RUBLJE

Ne treba nam neki poseban razlog da kupimo novo donje rublje, zar ne? Čak i izležavanje u trenerici je bolje ako ispod nosite neki fini set, koji se slaže, da.

ISPLANIRAJTE PUTOVANJE

Kaže se da nas nekada planiranje putovanja usrećuje više nego boravak na samoj destinaciji. Postoji nekoliko lokacija gdje možete proći s negativnim PCR testom. Zato smislite što želite, romantično, solo, ili putovanje s velikim društvom? Vi ste na potezu, otvorite Google dokument i zapišite sve preporuke.

PRIČUVAJTE PSA PRIJATELJIMA

Znamo, briga o psu trenutno se ne uklapa u način života koji vodite. Ali, to nije razlog da ne uživate u beskrajnoj ljubavi ljubimaca, pričuvajte psa na par sati, ili nekoliko dana.

POSADITE NEŠTO

Svi se zanosimo idejom o preseljenju na selo, ali što zapravo znamo o životu u prirodi? Vjerojatno vrlo malo. Zato zadajte sebi malene zadatke, na primjer, da krenete s kućnim vrtom za začine. Rad s rukama i zemljom će vas opustiti, a čudo rasta nove biljke iz sjemena oduševiti.

UŠUTKAJTE GLASOVE

Ako nemate dovoljno snage da ušutkate one u svojoj glavi, probajte se izboriti s online kakofonijom. Svaki Instagram profil čije vam objave idu na živce neka danas ode na „mute“. Sve što vas ne veseli, nema mjesta u vašem životu (ne brinite, neće vidjeti da su na tihoj listi).

KUPITE NEŠTO ŠTO JE NA VAŠOJ LISTI VEĆ GODINAMA

Ako vam se uklapa u budžet go for it. Svi imamo te neke blesave komade koje bismo voljeli imati, ali nekako nikada nije pravo vrijeme. Sada je pravo vrijeme.


ZAKAŽITE VRIJEME SAMO ZA SEBE

Da, u kalendaru. Najozbiljnije. Vaše vrijeme samo za vas, da se bavite sobom. Odlazak kod zubara i u trgovinu se ne računaju. Ali možete zakazati trening ili potrošiti to vrijeme na čitanje knjige. I nemojte ovaj sastanak mijenjati u skladu s drugim obavezama, za promjenu stavite sebe na prvo mesto.

UČINITE NEŠTO LIJEPO

Od sasvim jednostavne SMS poruke, veće donacije, ili do volontiranja, sve se računa. Poslije toga donesite kolegi kavu koju voli. Pomozite prijateljici, pričuvajte njenu djecu, a njoj ustupite svoj termin u salonu. Vježbajte nesebičnost.

SCROLLAJTE SA SMISLOM

Koliko puta smo se zatekli u beskrajnom scrollanju kroz ništa i sve. Uredite svoju follow listu na društvenim mrežama, istražite teme koje vas zanimaju, naučite više o pojavama koje vas intrigiraju. Iskoristite internet u pametnije svrhe, stvarno nekada može biti i koristan. Obećavamo.

SLUŠAJTE MUZIKU KOJU STE VOLJELI U SREDNJOJ ŠKOLI

Realno, to je kao injekcija endorfina. Ako vam se pleše, plešite. Ako odmah počinjete plakati uz uvodne taktove jer ste se sjetili prvog dečka, plačite. Neka vas playlista odvede direktno u epicentar uspomena. Čeka vas erupcija emocija.

NAPOKON POPRAVITE STVARI PO KUĆI KOJE VAS NERVIRAJU

Ladica se ne zatvara do kraja ili vodokotlić povremeno sam pušta vodu? Lako je naviknuti se na to loše stanje i prepisivati na to do listi zauvijek. Neka danas bude dan kad ćete sve riješiti. Isprobajte DIY sistem ili platite majstora, vaš dom mora vratiti svoju zen auru sigurnog skloništa od cijelog svijeta.

ODJENITE NEŠTO ŠTO NISTE DUGO

Pa, u svjetlu pandemije većina vašeg ormara nije vidjela svjetlost dana preko godinu dana. Haljina sa šljokicama za posao? Dodajte kardigan i uživajte.

IZAĐITE

Da, baš tako jednostavno. Nikada ne potcjenjujte moć sunčevih zraka.

NE RADITE APSOLUTNO NIŠTA

U ovom „moranje“ svijetu osvežavajuće je povremeno sve ostaviti po strani i samo tako postojati. Gledajte oblake, brojite pupoljke magnolije koji samo što se nisu otvorili, slušajte ptice. Možda zvuči otrcano, ali te male slatke stvari uvest će vas u meditativno stanje, osećate li kako tenzija u ramenima popušta?

IZVOR: BURO247.hr

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.